Στατιστικά στοιχεία καταγγελιών της SafeLine (www.safeline.gr)

HSafeLine, η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή που δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου, συμπλήρωσε τον έκτο χρόνο λειτουργίας της συμβάλλοντας δυναμικά στην προσπάθεια για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο.Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει η Safeline,ο αριθμός των καταγγελιών το 2008 έφτασε τις 715, σημειώνοντας αύξηση που ξεπερνά το 75% συγκριτικά με τις αντίστοιχες καταγγελίες του 2007 που ήταν μόλις 406. Το πρώτο εξάμηνο του 2009, η SafeLine έλαβε συνολικά 366 καταγγελίες, και ακολουθώντας την ίδια ανοδική πορεία αναμένεται να ξεπεράσει τις 1000 μέχρι το τέλος του έτους. Στο διάγραμμα μπορείτε να δείτε την ανοδική τάση του αριθμού των καταγγελιών από την αρχή λειτουργίας της ανοικτής γραμμής.
Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει το περιεχόμενο των καταγγελιών. Για πρώτη φορά φέτος μεγάλο μέρος των καταγγελιών αφορούν στην οικονομική εξαπάτηση, στην παραβίαση ιδιωτικής ζωής / υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και στην εξύβριση. Η διακίνηση της παιδικής πορνογραφίας για το έτος 2008 αφορούσε το 20% του συνόλου των καταγγελιών, ενώ οι καταγγελίες που αφορούσαν στην οικονομική εξαπάτηση μέσω διαδικτυακών αγορών και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων ξεπέρασαν τις 100.
Αρκετές, ωστόσο, ήταν και οι αναφορές που έλαβε η SafeLine σχετικά με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, (όπως είναι το Facebook, το YouTube, το Myspace, το Hi5 κ.α.) και την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων μέσω αυτών. Από τις αναφορές αυτές και τα ερωτήματα των γονέων, αναδείχτηκε ένα έντονο αίσθημα ανησυχίας για το κατά πόσο μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους.
Για την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των καταγγελιών κατά τη διάρκεια του 2008 η Safelineσυνεργάστηκε στενά με τις Μονάδες Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, άλλες Ανοικτές Γραμμές καταγγελιών που εδρεύουν στο εξωτερικό, μέσω του συνδέσμου INHOPE (www.inhope.org).
Να σημειώσουμε ότι, από της αρχές του 2009, η Safeline ένωσε τις δυνάμεις τις με το Saferinternet.gr και με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (M.E.Y.) Β’ Παιδιατρική Κλινική Παν. Αθηνών δρώντας στο πλαίσιο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που περιλαμβάνει πλέον τρείς άξονες:
  • Τον τομέα ενημέρωσης: Saferinternet.gr
  • Τον τομέα καταγγελίας παράνομου περιεχομένου: Safeline
  • Την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας (η οποία θα λειτουργήσει σύντομα): Μ.Ε.Υ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:
Μελτίνη Χριστοδουλάκη,
Υπεύθυνη Επικοινωνίας της SafeLine
Τηλ. 2810-391615