Μετά από αρκετά χρόνια χρήσης του διαδικτύου και συμμετοχής σε διάφορα forums, κυρίως με θεματολογία σχετική με την τεχνολογία, έχω διαβάσει πάρα πολλά posts με διαφωνίες (που πολλές φορές καταλήγουν και σε flames) σχετικά με προγράμματα, λειτουργικά συστήματα αλλά και hardware.
Η άποψη μου πως πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτή η κοπαδοποίηση και επιτέλους να χρησιμοποιεί ο καθένας ότι θέλει και ακόμα καλύτερα ότι του είναι πραγματικά χρήσιμο.
Το θέμα δεν είναι ποιο λειτουργικό, hardware ή πρόγραμμα είναι καλύτερο από το άλλο, αλλά:
1) Ποιο σου κάνει ευκολότερα και γρηγορότερα την δουλειά σου
2) Ποιο είναι πιο συμφέρων οικονομικώς
3) Ποιο έχει την καλύτερη υποστήριξη (τόσο προς τον χρήστη, όσο και προς το ίδιο το πρόγραμμα με αναβαθμίσεις, διορθώσεις κλπ)
4) Τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που σου παρέχει
5) Ποιο είναι πιο ασφαλές
Βάση των παραπάνω (που και αυτά δεν είναι ασφαλώς απόλυτα αλλά γενικά) και λαμβάνοντας υπόψη την διαφορετικότητα της αντίληψης και των γνώσεων των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν, ότι είναι καλύτερο π.χ. για εμένα δεν πάει να πει ότι θα θεωρηθεί καλύτερο και για τον άλλον.
Πραγματικά με έχει κουράσει υπερβολικά (και φαντάζομαι όχι μόνο εμένα) αυτή η επανάληψη στα fora υπέρ ή εναντίων διαφόρων προϊόντων.
WINDOWS <-> LINUX
ATI <-> NVIDIA
INTEL <-> AMD
PC MAGAZINE <-> RAM
IE <-> MOZILLA
GETRIGHT <-> FLASHGET κλπ
αλλά και πιο “ιστορικές κόντρες” όπως:
Commodore <-> Spectrum κλπ
και ασφαλώς δεν είναι μόνο τα παραπάνω, και το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται και σε πολλά παρακλάδια εκτός τεχνολογίας (π.χ. αθλητισμός, πολιτική κλπ)
Είναι εντελώς διαφορετικό το να πεις την άποψη σου για ένα προϊόν ή υπηρεσία που χρησιμοποιείς και έχεις εμπειρία χρήσης, από το να βγαίνεις και να γράφεις μηνύματα απλώς και μόνο για να μειώσεις ένα άλλο προϊόν επειδή το έχεις κατατάξει “σε αντίπαλο στρατόπεδο”.
Μακάρι κάποτε να καταφέρουμε να κόψουμε αυτό το παιδαριώδης ping pong, του τύπου “όχι το δικό μου είναι καλύτερο”, “όχι το δικό μου”…
Τα προγράμματα και οι υπηρεσίες είναι των εταιρειών ή των προσώπων που τα/τις δημιουργούν. Άλλοι τα φτιάχνουν με σκοπό να βγάλουν χρήματα, άλλοι επειδή θέλουν να γίνουν γνωστοί, άλλοι επειδή πιστεύουν ότι “η γνώση πρέπει να είναι δωρεάν και ελεύθερα προσβάσιμη από όλους” και άλλοι επειδή έχουν άλλα συμφέροντα. Επειδή τα χρησιμοποιούμε δεν πάει να πει πως μας ανήκουν ή ότι πρέπει να τα υποστηρίζουμε με τόσο πάθος όταν ακούμε μια αντίθετη άποψη.
Προσωπικά χαίρομαι όταν διαβάζω ανοιχτόμυαλες συζητήσεις και ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων χωρίς να προσπαθεί κανείς να “πείσει” τον άλλον ή να απαξιώσει προϊόντα ή υπηρεσίες.
Αντί να παίρνουμε το μέρος του ενός ή του άλλου, θα πρέπει να καταλάβουμε πως “το καλύτερο” είναι μια έννοια εντελώς υποκειμενική όπως και πολλοί άλλοι χαρακτηρισμοί (π.χ. όμορφο, αστείο, έξυπνο κλπ). Και αν στην τελική δεν έχουμε την δύναμη να βλέπουμε ένα θέμα από όλες του τις πλευρές και όχι μόνο από αυτή που αρέσει σε εμάς, ας κοιτάξουμε το δικό μας συμφέρον, δηλαδή το συμφέρον του χρήστη και με ποιόν τρόπο θα καταφέρουμε να πάρουμε καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα και όχι απλώς να θάβουμε ότι δεν γουστάρουμε, κάτι που αν το καλοσκεφτείτε εντέλει δεν έχει καμιά ουσιαστική αξία και νόημα αφού το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει είναι αντιπαλότητες. Δηλαδή πιστεύω πως είναι πολύ πιο εποικοδομητικό να γράψει κανείς προτάσεις βελτίωσης παρά να αναλώνεται σε “θάψιμο” και flames, τουλάχιστον όσο αυτό είναι δυνατόν, αφού πάντα υπάρχουν και οι χρήστες σε όλα τα fora που στην προσπάθεια τους να αναδειχθούν ή να τραβήξουν το ενδιαφέρον, συνεχώς προκαλούν και προσβάλουν και όλοι μας κάποια στιγμή πέφτουμε στην “παγίδα” να τους απαντήσουμε και να χάσουμε τζάμπα τον χρόνο μας…
Δημήτρης Σισκόπουλος