Δύο ανακοινώσεις που θα χαροποιήσουν τους φίλους του Linux όσον αφορά το γραφικό περιβάλλον εργασίας του λειτουργικού.
Πρώτη (και λιγότερο σημαντική) είναι η ανακοίνωση από την ομάδα ανάπτυξης του KDE ότι είναι διαθέσιμη η έκδοση 3.5 του δημοφιλούς γραφικού περιβάλλοντος. Ανάμεσα στα κυριότερα χαραστηριστικά της νέας έκδοσης είναι η αναβάθμιση του browser Κonqueror με την πιστοποίηση ότι περνάει τα Acid2 CSS tests καθώς και με την προσθήκη ενός μηχανισμού που επιτρέπει το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων στις web σελίδες. Το SuperKaramba περιλαμβάνεται πλέον στο KDE και επιτρέπει την εύκολη εγκατάσταση και ενσωμάτωση widgets, ενώ και μια σειρά από edutainments έχει προστεθεί. Πλήρης λίστα με τις αλλαγές μπορεί να βρεθεί εδώ : http://www.kde.org/announcements/visualguide-3.5.php . Η ανακοίνωση της διάθεσης του νέου KDE παρατίθεται εδώ : http://www.kde.org/announcements/announce-3.5.php .
Η πιο σημαντική όμως ανακοίνωση για το desktop Linux προέρχεται από το OSDL (Open Source Development Labs). Το OSDL είναι ένα ίδρυμα που στηρίζει την ανάπτυξη του λογισμικού ανοικτού κώδικα και έχει χρηματοδοτήσει πολλά open source projects. Σε μια προσπάθεια το Linux να αποτελέσει έναν πραγματικά ισχυρό αντίπαλο προς τα Windows, το OSDL προσκαλεί στα κεντρικά του γραφεία μια συνάντηση περισσότερων από 20 ομάδων ανάπτυξης εφαρμογών – κλειδιά για το desktop με στόχο να καθοριστούν στρατηγικές ανάπτυξης, standards και να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ των διάφορων ομάδων. Μερικοί από τους οργανισμούς που θα συμμετέχουν είναι το KDE.org, Gnome.org, LinuxBase.org, Mozilla.org, OpenOffice.org. Υποστήριξη θα υπάρχει και από μεγάλες εταιρείες πληροφορικής όπως η Intel, Adobe, IBM, HP, Novell, Red Hat κ.ά.
Στόχος είναι να βρεθούν τα κύρια σημεία στα οποία υστερεί το λειτουργικό στον χώρο του desktop και να καθοριστούν σχετικές δράσεις. Ένα από τα κλειδιά στην όλη υπόθεση είναι η σύνθεση μιας ομάδας ανάπτυξης με περιορισμένο πλήθος από προγραμματιστές η οποία θα αναλάβει την ουσιαστική ανάπτυξη και ενοποίηση των διάφορων projects, καθώς αν και υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στο χώρο του desktop στο Linux αυτή είναι διασπαρμένη σε πολλά projects.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο του eWeek : http://www.eweek.com/article2/0,1895,1893759,00.asp