Σε λειτουργία “Υπερυπολογιστής” με Linux στο Πολυτεχνείο της Αθήνας

Ο Παγκόσμιος Ιστός (www, ή World Wide Web) ξεκίνησε στο CERN (Εργαστήριο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, στη Γενεύη της Ελβετίας) με σκοπό να βοηθήσει στην ταχύτερη επικοινωνία των ερευνητών αναφορικά με ερευνητικά προγράμματα.

Το www σύντομα ξέφυγε από τη Πανεπιστημιακή του “κούνια” και γνώρισε ευρύτατη διάδοση σε όλη την υφήλιο για εμπορικούς, κρατικούς και ιδιωτικούς σκοπούς.

Σήμερα, Επιστήμονες από το CERN και άλλα Πανεπιστήμια εργάζονται για το Υπολογιστικό Πλέγμα (το Grid), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αρχικά στην αξιοποίηση των επιστημονικών πληροφοριών με τη χρήση Συστοιχιών Υπολογιστών και ελπίζουμε ότι θα καταλήξει στους απλούς χρήστες, όπως έγινε με το www.

“Υπερυπολογιστής” με Linux

Η καρδιά της Συστοιχίας βρίσκεται στο Εργαστήριο Πειραματικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ.

Ο “Υπερυπολογιστής” αποτελείται από μια Συστοιχία (Cluster) 16 υδρόψυκτων υπολογιστών μικρού όγκου.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά του κάθε Υπολογιστή: (Pentium 4 στα 32 bit με Hyperthreading στα 3 GHz με 512 MB μνήμη, 80 GB δίσκο) που συνδέονται σε ένα Switch.

Συνολική Υπολογιστική Ισχύς: 16 Gflops (16 δισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο, 1,28 Terrabyte δίσκου και 8 GB μνήμη, η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί ή να τετραπλασιαστεί τον Σεπτέμβριο).

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η Συστοιχία έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται εντατικές διεργασίες διάρκειας ενός ή δύο εικοσιτετράωρων, μέσα σε δέκα λεπτά της ώρας.

Αγώνας αντοχής

Προτεραιότητα για τη Συστοιχία είναι η “δοκιμή αντοχής” (το Stress Testing), η οποία θα γίνει από φοιτητές του Τμήματος που εκπαιδεύονται στην Τεχνολογία Πλέγματος.

Για τις ανάγκες των δοκιμών χρησιμοποιείται μια διανομή του Linux, η Cluster Knoppix.

Μετά τη φάση των δοκιμών θα εγκατασταθεί λογισμικό εξομοίωσης επιστημονικών πειραμάτων, ώστε να αρχίσει η επεξεργασία δεδομένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Συστοιχία προστίθενται διαρκώς ανακυκλούμενα μηχανήματα από την Πολυτεχνειούπολη, τα οποία αντί να καταλήξουν στον κάδο των αχρήστων αξιοποιούνται ως Σταθμοί Εργασίας με πρόσβαση στην τεχνολογία Grid.

Ομάδα Πειραματικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών: Θ.Αλεξόπουλος, Γ.Βαριστέας, Δ.Βήχος, Ε.Γαζής, Φ.Γεωργάτος, Ε.Δρυς, Γ.Κουρέτης, Σ.Μαλτέζος, Η.Μπογόρδος, Θ.Παπαδοπούλου, Γ.Τσιπολίτης, με αλφαβητική σειρά.

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας:
Θ.Αλεξόπουλος (theoalex στο central.ntua.gr), Θ.Παπαδοπούλου (tpapa στο central.ntua.gr) και Γ.Τσιπολίτης (yorgos στο central.ntua.gr), με αλφαβητική σειρά.

http://www.physics.ntua.gr/hep
http://www.cern.ch/atlas
http://www.cern.ch