Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση της Google να ενσωματώσει στα αποτελέσματα αναζήτησης δεδομένα από το Google+

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε από τη στιγμή που η google ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα αναζήτησης στην google search engine θα επηρεάζονται από δεδομένα που θα κυκλοφορούν στην δική της εκδοχή κοινωνικού δικτύου, το πλέον γνωστό Google+.

Πιο συγκεκριμένα, προχθεσινό (Τετάρτη 10/1/2012) άρθρο στο Business Insider με τίτλο «Google+ Is Way Bigger Than We Thought: It’s Totally Going To Change How The Web Works» έγραφε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, έγινε πολύ σαφές πόσο μεγάλες είναι οι φιλοδοξίες της Google για το Google +. Στην πραγματικότητα, η Google θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τον Παγκόσμιο Ιστό – και να οδηγήσει τα εκατομμύρια websites να αλλάξουν τον τρόπο που προσελκύουν πελάτες. Η Google ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα προσθέτονται περισσότερες πληροφορίες από το Google + της στα αποτελέσματα αναζήτησης ώστε αυτά να γίνουν πιο προσωπικά.»

Σήμερα (Παρασκευή 13/1/2012) επανέρχεται με σχετικό άρθρο με τίτλο: «Google May Have Made The Worst Mistake In Its History This Week» όπου μας ενημερώνει πως ήδη μεγάλα websites και δίκτυα όπως το Gizmodo, το Scripting News αλλά και πολλοί webmaster, χρήστες και ρυθμιστικές αρχές βγήκαν στην αντεπίθεση. Το Gizmodo με τίτλο «Google Just Made Bing the Best Search Engine» ήδη πιστεύει πως με την λανθασμένη αυτή κίνηση της google, η Microsoft Bing θα γίνει νούμερο ένα στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.

Πραγματικά, αυτή η κίνηση της Google, αν δεν αποσυρθεί, μπορεί να φέρει πολύ άσχημα αποτελέσματα για την Google γιατί επηρεάζει και αφορά πολλούς πέρα των απλών χρηστών της. Αναφέρουμε μερικούς από αυτούς:

  • Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία από τη στιγμή που η google φαίνεται πως εκμεταλλεύεται την θέση της στις μηχανές αναζήτησης, προωθόντας και ενισχύοντας άλλες της υπηρεσίες όπως κάνει και τώρα με το Google+.
  • Υπηρεσίες προστασίας προσωπικών δεδομένων από τη στιγμή που πολλά από τα δεδομένα των κοινωνικών δικτύων όπως το Google+ είναι προσωπικά και δεν επιθυμούν οι χρήστες τους να τα μοιράζονται.
  • Search Engine Marketers όπου πλέον αντί να κυνηγάνε τις υψηλές θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, θα ψάχνουν για κόσμο που στην ουσία θα τις διαφημίζει στο Google+.
  • Websites που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές κατατάξεων των αποτελεσμάτων αναζήτησης της google search.
  • Αντίπαλα social networks και marketing που θίγονται από αυτήν την κίνηση όπως το facebook αλλά και υπηρεσίες όπως το twitter,  που μάλιστα προσφάτως δεν ανανέωσε την συνεργασία του με την google.

Ήδη πολλά μεγάλα websites, όπως και το Business Insider, έχουν ξεκινήσει να προτείνουν τον κόσμο να αλλάξει την default μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιηούν σε Bing.

Απομένει να δούμε την συνέχεια που σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον.