Λίστα προγραμμάτων για το Linux (για καθημερινές δουλειές)

Μιας και στο shout box αναφέρθηκε οτι η σημαντικότερη έλλειψη του Ubuntu είναι η απουσία εφαρμογών εφάμμιλων με αυτών που υπάρχουν στα Windows, σε αυτο το topic θα επιχειρήσω να παραθεσω εφαρμογές για το Ubuntu και λοιπές Linux διανομές, για καθημερινές δουλειές. Σε καμιά περίιπτωση δεν επιχειρώ να δείξω οτι το Ubuntu υπερτερεί σε αυτο τον τομέα, αφού όλοι ξέρουμε οτι δεν ισχύει.
Απλά αμα αποφασίσετε να το βάλετε σε κάνα netbook, να ξέρετε τι να εγκαταστήσετε.

Σημείωση: Προσπαθώ να κρατηήσω τις επιλογές σε 1 εφαρμογή (2 το πολύ) σε κάθε κατηγορία, αυτές που μου άρεσαν πολύ προσωπικά.

Media players:

Για βίντεο: VLC. Υποστηρίζει VAAPI (το DXVA του linux), ενώ υποστηρίζει και όλα τα formats του κόσμου πλην Bluray-movie.

Για μουσική: Clementine ή Banshee.

Media Center:

XBMC. Στην ουσία ενα VLC με μουράτο interface και δυνατότητα χειρισμού με τηλεκοντρολ, συν ενα σωρό γκατζετάκια.

CD/DVD γραφτήρι:

Nero Linux 4 (το μόνο paid πρόγραμμα της λίστας) ή Brasero .

Photo editor:

Εδω πονάει λίγο το Linux. Επειδή το GIMP ειναι μάλλον δύσχρηστο, Photoshop σε Wine (τρέχει καλά, αρκεί η έκδοση να είναι CS2 ή CS5) .

Video Editor:

Εδώ το μόνο πρόβλημα το έχουμε στο όνομα. Ο καλύτερος video editor του linux λέγεται… Κdenlive. Όσοι θυμάστε ακόμα το όνομα και αρα μπορείτε να το βρείτε στο ubuntu software center, θα μείνετε πολύ ευχαριστημένοι. Μην πάτε στον πολυδιαφημισμένο PiTiVi, αφού δεν είναι κανονικός editor αλλά απλώς ενας joiner (δεν μπορεί να κόψει βιντεάκια, δηλαδή να αφαιρέσει σκηνές).  Πολλά υποσχόμενος και ο OpenShoot VideoEditor, αν και σχετικά νέο πρόγραμμα.

Μετατροπές βιντεο:

Σε MKV ή MP4: Handbrake. Εναλλακτικό του RipBot264 που υπάρχει στα windows και του… handbrake που υπάρχει στα windows.

Divx/Xvid avi: LemonRip (η κλασσική επιλογή) ή καλύτερα ο Freestar. Eναλλακτικό του AutoGK.

Για αυτούς που θέλουν περισσότερες επιλογές στην κωδικοποίηση: Avidemux. Σε αντίθεση με αυτό που υπονοεί το όνομα, υποστηρίζει όλα τα καινούρια φορματς και τεχνολογίες συμπίεσης. Εναλλακτικό του… avidemux.

DVD-Video copy και DVD Shrink:

DVD Fab HD decrypter σε Wine (για αντιγραφή) σε συνδυασμό με το K9 copy (για συμπίεση σε DVD 4.7GB).

Σουϊτα Office:

Εδω ουσιαστικά υπαρχει μόνο μια επιλογή: LibreOffice. Δεν γράφει σε αρχεία Docx, αλλά αν χρησιμοποιείτε τα δικά του ODF αρχεία, δουλεύει καλά.

Torrent και λοιπά προγράμματα για… βρωμοδουλειές:

Transmission (torrent), Sharelin (p2p).

Instant Messaging:

Pidgin.

Πρόγραμμα FTP:

FileZilla.

3D Animation και Rendering:

Blender.

Archive Manager:

File Roller. Εναλλακτικό -και όμοιο σε εμφάνιση- με το WinRaR των windows.

 

Σημειωση: Πάντα κατεβάζουμε απο τα repositories (ή το software center) της εκάστοτε διανομής μας. Δεν κατεβάζουμε τα tarballs (δηλαδή τα αρχεία tar.gz) που βρίσκουμε στα sites των εφαρμογών, αφου τα tarballs χρειάζονται χειροκίνητη εγκατάσταση (και οταν λεω "χειροκίνητη", εννοώ… σφυρί και καλέμι). Αντίθετα ,απο τα repositories ή το software center, όλα γίνονται με ένα κλικ. Τα sites τα παραθέτω για να δείτε πληροφορίες και -αν νομίζετε οτι αξίζει και θέλετε- να κάνετε donate.

Σημείωση: Που τα βρίσκουν αυτά τα κουλά ονόματα θα μου πει κανείς βρε παιδιά; Και αυτός ο Shuttleworth γιατί κάνει bundle στο Ubuntu μόνο όσες λιγότερες εφαρμογές γίνεται;