Ανώνυμος
Εμπνεύσεις: κλικ για λίστα
Username:
  Password:
 
Εγγραφή μέλους
Υπενθύμιση κωδικού
Προγράμματα 23.03.11 10:13 από: dimsis (Δημήτρης Σισκόπουλος)
Κυκλοφόρησε ο Firefox 4

Κυκλοφόρησε ο Firefox 4

Η 4η έκδοση του Mozilla Firefox, είναι πλέον διαθέσιμη στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά.
Η σημαντικότερη αλλαγή, δεν αφορά τόσο την εμφάνιση, αλλά την νέα ενσωματωμένη μηχανή JavaScript (JavaScript JägerMonkey), που προσφέρει κατά δηλώσεις τις Mozilla, ως και 6x φορές ταχύτερο web surfing από τον Firefox 3.6. Στην δεδομένη στιγμή, σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί ως μια σωστή επιλογή, από τη στιγμή που τα JavaScript Frameworks (βλ: jquery, mootols, prototype, extjs, dojo κλπ) αυξάνονται και αυξάνεται η χρήση τους συνεχώς.

Εκτός από την νέα JavaScript engine, η Mozilla πλέον εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες Direct2D και Direct3D που έχουν οι κάρτες γραφικών σε Windows και του OpenGL σε Mac και αξιοποιεί την υπολογιστική ισχύ της κάρτας γραφικών σας, για επιτάχυνση διαδικασιών με γραφικά, όπως για παράδειγμα την αναπαραγωγή βίντεο υψηλών αναλύσεων. Σε συνδυασμό με την υποστήριξη WebGL, υποστήριξη των πρότυπων βίντεο της HTML5, και τη μορφή WebM για βίντεο, ώστε να μπορείτε να βλέπετε βίντεο ποιότητας HD πλέον έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Και στην εμφάνιση, φαίνεται να έχει «δανειστεί» στοιχεία από τον Google Chrome, και έτσι βρίσκουμε πλέον τα tabs των ανοιχτών sites κάτω από το μενού το οποίο εφόσον επιλέξετε να κρυφτεί σας εμφανίζει ένα drop down εικονίδιο, το κουμπί Firefox όπως ονομάζεται, πάνω αριστερά, όπου με κλικ εμφανίζει ένα mega menu με τις βασικότερες επιλογές των μενού. Σε αυτήν την περίπτωση τα tabs βρίσκονται τέρμα πάνω στην γραμμή τίτλου (στο επάνω μέρος, όπως το αναφέρει στις επιλογές του ο Browser) και αν επιλέξουμε να κρύψουμε και τις υπόλοιπες εργαλειοθήκες, μπορούμε να σερφάρουμε σχεδόν σε full screen mode. Ειδικά όσοι χρήστες έχουν υψηλές αναλύσεις, πιστεύω θα ευχαριστηθούν την μεγάλη ελεύθερη επιφάνεια παρουσίασης των ιστοσελίδων. Εννοείται πως εφόσον δεν αισθάνεστε άνετα με αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν επιλογές για προσαρμογές, μέχρι σημείου που μπορείτε να κάνετε τον 4άρι να έχει τις εργαλειοθήκες και τα tabs όπως οι παλιότερες εκδόσεις.

Στο αλλαγμένο γραφικό περιβάλλον συμπεριλαμβάνονται το κουμπί αρχικής σελίδας και το νέο κουμπί σελιδοδεικτών που μεταφέρθηκαν δεξιά από την γραμμή διευθύνσεων, απλοποιημένο κουμπί ανανέωσης/διακοπής, νέα δυνατότητα ομαδοποίησης καρτελών με το Panorama που σας επιτρέπει να οργανώσετε απλά και εύκολα τις καρτέλες σας με σύρσιμο και απόθεση, σε ομάδες που διαχειρίζονται εύκολα, αφού μπορείτε να τους δώσετε ονόματα, να τις ταξινομήσετε και να τις στοιχίσετε με απλό τρόπο και με διευκόλυνση στην εναλλαγή και επιλογή μεταξύ των ανοιχτών ιστοσελίδων.
Στα ίδια πλαίσια κινείται και η γραμμή πληροφοριών που βρισκόταν μόνιμα στο κάτω μέρος του browser, όπου πλέον και αυτή εμφανίζεται μόνο όποτε γίνετε φόρτωση κάποιων αρχείων ή ιστοσελίδων.

Μια άλλη νέα δυνατότητα είναι το Sync όπου σας επιτρέπει να αποθηκεύετε το ιστορικό περιήγησης σας, τους κωδικούς σας, τους σελιδοδείκτες σας, ακόμα και τις ανοιχτές καρτέλες που έχετε σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και έπειτα να μπορείτε να τις φορτώσετε σε οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή ή κινητό και να συνεχίζεται τη δουλειά σας από εκεί, όπως την είχατε αφήσει στην άλλη συσκευή. Εδώ βέβαια δημιουργούνται ορισμένες επιφυλάξεις όσο αφορά τα προσωπικά δεδομένα και την ασφάλεια, αφού αυτά τα στοιχεία αποθηκεύονται σε servers της Mozilla.

Για τους web developers, ήδη το Firebug έχει αναβαθμίσει και τρέχει κανονικότατα στην τελευταία έκδοση, αλλά παράλληλα υπάρχει και η ενσωματωμένη Web Console (CTRL + SHIFT + K) που μπορεί να βοηθήσει στο debugging, και τέλος υπάρχει καλύτερη (αν και όχι πάλι πλήρης) υποστήριξη HTML5 και CSS3.

Αυτά και πολλά άλλα χαρακτηριστικά μπορείτε να τα δείτε αναλυτικότατα και στην διεύθυνση: http://www.mozilla-europe.org/el/firefox/features/


Yahoo.com Search:
 Σύνολο σχολίων: 7 
karystos
Κarys
Απ: Κυκλοφόρησε ο Firefox 4
στις 25.03.2011 00:45

Οσο παει και χειροτερος γινεται. Πεντε λεπτα για να μου ανοιξει την πολη στο σιτιβιλ ο 4 ενω ο ΙΕ9 θελει κατω απο λεπτο κι ο σαφαρι λιγοτερο κι απο 30 δευτερα. Δεν ειν πλεον ουτε καν δευτερη επιλογη μου εδω και πολυ καιρο. Το μεγαλο του ατου οι επεκτασεις, υπαρχουν πια και σε χρομ και σε ΙΕ. Εχω χρομ βασικο και σαφαρι για φλασοπαιχνια αν και καλοβλεπω το ΙΕ9 που ειναι οντως εξαιρετικοτατος.
Τωρα εαν η η Mozilla εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες Direct2D και Direct3D μου ειναι πληρως αδιαφορο μιας και οταν τον χρησιμοποιω μου θυμιζει τον ΙΕ6. Οποιος υποστηριξει οτι ειν καλος περιηγητης θα μου θυμισει τον ντιμσι πριν κατι χρονια που υποστηριζε τον ΙΕ6 κι ολοι χαχανιζαμε με αυτα που υποστηριζε για τον τεως πανουκλα.

Απάντηση
dimsis
Δημήτρης Σισκόπουλος
Απ: Κυκλοφόρησε ο Firefox 4
στις 25.03.2011 09:09

LOL και τότε 5 ώρες έκανε ο fx κary na ανοίξει και πάνβαρος ήταν ή ξεχνάς που με το που άνοιγες 2-3 σελίδες ήθελε 1gb μνήμη; Εγώ ποτέ δεν υποστήριζα τον IE, όπως πάντα υποστηρίζω να μη κολλάτε σε brands και να χρησιμοποιείται ότι σας βολεύει καλύτερα στην εκαστοτε περίοδο, πράγμα που ισχύει και τώρα ασφαλώς Τρελή ματιά
Απάντηση
stavnt
1908
Απ: Κυκλοφόρησε ο Firefox 4
στις 02.04.2011 12:48

τον κατέβασα για το laptop που έχει win..χάλια είναι.....
καλύτερος ο maxthon...
ειδάλλως safari και πάλι safari.... Τρελή ματιάΤρελή ματιά

Απάντηση
dimsis
Δημήτρης Σισκόπουλος
Απ: Κυκλοφόρησε ο Firefox 4
στις 04.04.2011 08:43

Αυτά είναι, έγινες apple fangirl για αυτό εξαφανίστηκες Τρελή ματιά
Απάντηση
djmouzz
Παναγιώτης Μουζάκης
Απ: Κυκλοφόρησε ο Firefox 4
στις 04.04.2011 22:12

Εντάξει δεν είναι κι ο γρηγορότερος κι ούτε ήταν ποτέ. Για τα flashοπαίχνιδα που είπε κι ο Kary νομίζω ότι προηγείται άνετα ο Chrome. Από την άλλη αν σας πω ότι η έκδοση του FF για Linux κάνει σκόνη τους υπολοίπους θα με πιστέψετε? Σε Ubuntu 10.10 πετάει πραγματικά.
Απάντηση
dimgr
Dimitris G
Απ: Κυκλοφόρησε ο Firefox 4
στις 05.04.2011 14:27

Εμένα πάλι εξακολουθεί να μου αρέσει περισσότερο ο FF από τον IE9. Τους δοκίμασα και τους δύο και βρίσκω πιο πρακτικό και πιο εύχρηστο τον FF.

Ωστόσο παραδέχομαι ότι είναι μνημοφάγος. Μάλιστα πρέπει να έχει και πρόβλημα memory leak, διότι ακόμα και μόνο την αρχική σελίδα να έχω ανοίξει, μερικές φορές ξεπερνάει τα 400 ΜΒ!!! Μα δεν μπορούν να φτιάξουν αυτό το θέμα;;

Τότε θα μου πεις γιατί τον χρησιμοποιείς. Διότι όπως είπα είναι εύχρηστος και πρακτικός, έχει τα αγαπημένα μου add ons χωρίς τα οποία θεωρώ απαράδεκτο το σερφάρισμα, ενώ εξάλλου όλα μου τα PC (ακόμα και το netbook) έχουν τουλάχιστον 2 GB μνήμη, οπότε δεν με πειράζει που πιάνει τα 400 ο FF.

Για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που λέει το άρθρο, το Sync, σε αντίθεση με το Xmarks, κρυπτογραφεί τα δεδομένα πριν τα στείλει στους server της Mozila, με κωδικό που βάζεις εσύ, και έτσι ούτε αυτοί ξέρουν περί τίνος πρόκειται (τουλάχιστον έτσι δηλώνουν ότι γίνεται). Επίσης δεν υπάρχει on-line σελίδα με τα στοιχεία σου, όπως υπήρχε στο Xmarks, αλλά τα δεδομένα παραμένουν κρυπτογραφημένα στους servers. Άρα θεωρητικά είναι (κάπως) ασφαλή τα δεδομένα. Βέβαια εγώ κωδικούς δεν επιτρέπω να συγχρονίζει.


Απάντηση
stelaras
Steliosss G.
Απ: Κυκλοφόρησε ο Firefox 4
στις 05.04.2011 21:18

Για όσους έχουν προβλήματα με addons που υπερφορτώνουν τον Firefox, δείτε και την μαύρη λίστα με τα Slow Performing Add-ons:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/performance/#addon-11

Απάντηση
Υπάρχουν 7 σχόλια σε αυτό το άρθρο. Παρακαλούμε κάντε login για να σχολιάσετε.
[ Όροι χρήσης ] - [ Προσωπικά δεδομένα ]

Mobile version

Οι απόψεις που παρουσιάζονται και δημοσιεύονται στο site δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του log.gr, και εκφράζουν απόλυτα μόνο το συγγραφέα του κάθε κειμένου. Τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε κειμένου παραμένουν στην κυριότητα του συντάκτη του και το site δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο εξωτερικών κόμβων στους οποίους είναι πιθανό να οδηγούν συνδέσεις που περιλαμβάνονται στις σελίδες του.