HD-DVD encryption key

Δεν πρόκειται να αναφέρω στο άρθρο ποιος είναι ο κωδικός ή το τι κάνει. Ο τίτλος του άρθρου είναι μόνο η αφορμή για να περιγράψω σε μερικές γραμμές το τι γίνεται στο χώρο του internet τις τελευταίες δύο μέρες. Όλα ξεκίνησαν με την δημοσίευση του προαναφερθέντος κλειδιού, για το οποίο μία απλή αναζήτηση σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης θα σας βγάλει 1000αδες αποτελέσματα και άρθρα.

Η δημοσίευση όμως αυτή έχει προκαλέσει μία αλυσιδωτή αντίδραση. Διαγραφή των post που περιείχαν το κλειδί σε διάσημα blog, ειδησεογραφικά site ακόμα και φιλτράρισμα αποτελεσμάτων σε μηχανές αναζήτησης. Ξαφνικά μεγάλες εταιρίες και ISP’s δέχτηκαν μηνύσεις και όμορφα γραμμένες επιστολές που τους λένε ότι αν δεν αφαιρέσουν το περιεχόμενο αυτών των άρθρων τότε θα τους πάνε στα δικαστήρια.

Τι έκαναν λοιπόν οι χρήστες που ξαφνικά είδαν όλα τους τα post να διαγράφονται από τους administrator των sites; Άρχισαν έναν «πόλεμο» με τους πάντες. Έβαλαν το κλειδί σε υπογραφές, wallpaper, MP3 τραγούδια, ακόμα και νέο site στο internet δημιούργησαν με το εν λόγο κλειδί. Αποτέλεσμα τον ενωμένων χρηστών του internet είναι πολλοί administrators να επαναφέρουν ΌΛΑ τα άρθρα ξανά online, και να ανακοινώσουν στους χρήστες ότι «αφού έτσι το θέλετε, θα παλέψουμε και θα πέσουμε ηρωικά όλοι μαζί».

Όσο για το κλειδί διάβασα κάπου κάτι πολύ σωστό. «… Δεν έχει σημασία το κλειδί σαν κλειδί να το γνωρίζει ο κόσμος, είναι σαν να σου δίνουν ένα σχεδιάγραμμα ενός κλειδιού ασφαλείας. Αν εσύ δεν ξέρεις ποια είναι η κλειδαριά αλλά και πώς να κατασκευάσεις το κλειδί από το σχέδιο, στην ουσία αυτό που έχεις στα χέρια σου είναι άχρηστο… ». Αυτό πιστεύω είναι η μεγάλη αλήθεια στην υπόθεση. Ο πόλεμος στην ουσία δεν έχει ξεκινήσει για το κλειδί, αλλά για την προσπάθεια που κάνουν τόσο καιρό οι μεγάλες δικηγορικές φίρμες να λογοκρίνουν το internet. Οι χρήστες όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχουν φτάσει στο αμήν και βρίσκουν τρόπους να κάνουν επαναστάσεις και ώστε να περάσει στο internet η φιλοσοφία των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών.