Πείτε αντίο στο VGA (D-SUB)…

Ένα consortium εταιρειών στις οποίες περιλαμβάνονται η Intel και η NVIDIA προωθούν ένα νέο είδος interface για τη μετάδοση σήματος εικόνας από κάρτα γραφικών το οποίο θα αντικαταστήσει σταδιακά το D-Sub (“VGA” όπως συνηθίζεται να λέγεται καταχρηστικά), σημαίνοντας το οριστικό τέλος του αναλογικού τρόπου σύνδεσης.

Το νέο interface στοχεύει στην αγορά των consumer PCs και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την υποστήριξη εικόνας high-definition. Το UDI SIG (unified display interface special interest group) θα απλοποιήσει τη συνδεσμολογία μεταξύ κάρτας γραφικών και κάθε είδους high-definition display. Οι εταιρείες που το προωθούν αποτελούν “πρώτα ονόματα” της βιομηχανίας και μεταξύ τους συγκαταλέγονται η Intel, η Apple, η NVIDIA, η Silicon Image, η Samsung και η Foxconn.

Το νέο interface θα συνδυάζει το χαμηλό κόστος υλοποίησης του παλιού αναλογικού D-Sub με τις προδιαγραφές ποιότητας και bandwidth του DVI αλλά και του HDMI. Πίσω από την πρωτοβουλία των εταιρειών βρίσκεται η ανάγκη για δημιουργία ενός προτύπου το οποίο θα ενσωματωθεί στις προδιαγραφές των μελλοντικών Media PCs χαμηλού κόστους τα οποία αφενός θα χρησιμοποιούν το λειτουργικό Windows XP Media Center Edition, αφετέρου δε θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις hardware που ορίζουν οι προδιαγραφές Viiv της Intel.

Παρότι το DVI και το HDMI είναι συμβατά, είναι απαραίτητη η ύπαρξη adapter για σύνδεση κάρτας γραφικών και LCD display με είσοδο HDMI. Από την άλλη πλευρά το HDMI προσφέρει στοιχεία που το DVI δεν προσφέρει όπως υποστήριξη universal remote control και ικανότητα διαχείρισης μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών. Η οριστική κατάργηση του αναλογικού D-Sub είναι απαραίτητη για λόγους μείωσης κόστους καθώς έτσι καταργείται η ανάγκη για ύπαρξη κυκλώματος μετατροπής του σήματος από ψηφιακό σε αναλογικό.

Το UDI θα συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα και τη λειτουργικότητα του DVI αλλά και του HDMI, επιτρέποντας στο PC να συνδέεται με την ίδια ευκολία τόσο σε οθόνες όσο και σε τηλεοράσεις. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών που υποστηρίζουν το νέο πρότυπο, πρέπει με κάποιο τρόπο να απλοποιηθεί ο τρόπος σύνδεσης και να καταργηθούν οι πολλαπλοί τύποι συνδέσεων υψηλής πιστότητας (DVI, HDMI, Component), οι οποίοι προκαλούν σύγχυση στους απλούς καταναλωτές.

Ωστόσο η μετάβαση στο νέο πρότυπο σύνδεσης θα είναι μια αργή διαδικασία, καθώς απαιτείται παγιοποίηση των χαρακτηριστικών του, αποδοχή από τη βιομηχανία και σταδιακή αντικατάσταση του παρόντος εξοπλισμού. Αυτές οι εξελίξεις θα αρχίσουν να δρομολογούνται από το 2ο μισό του 2006.

ΠΗΓΗ:
http://tech.pathfinder.gr/IT/news/150629.html