Πειρατεία λογισμικού 2006

Την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης σε ότι αφορά την πειρατεία λογισμικού κατέλαβε για μια ακόμη χρονιά η χώρα μας σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία ερευνών IDC για λογαριασμό της Business Software Alliance.

Το ποσοστό του πειρατικού software αγγίζει το 61% στη χώρα μας την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της δυτικής Ευρώπης (στις οποίες για έναν περίεργο λόγο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα) διαμορφώνεται μόλις στο 34%. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται ελάχιστα υψηλότερα στο 36% καθώς αρκετές από τις χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα έχουν χαμηλά ποσοστά. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος των χωρών της Μ. Ανατολής και Αφρικής διαμορφώνεται χαμηλότερα από το ποσοστό της χώρας μας, στο 60%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το υψηλότερο ποσοστό πειρατικού λογισμικού καταγράφεται στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και αγγίζει μεσοσταθμικά το 68% καταγράφοντας μείωση τριών μονάδων σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Η χώρα όπου το αυθεντικό λογισμικό είναι είδος υπό εξαφάνιση είναι η Αρμενία με το ποσοστό του παράνομου s/w να αγγίζει το 95%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια περίπου κατάσταση με χώρες όπως το Ομάν, η Αίγυπτος, η Μαλαισία, το Μεξικό και η Ιορδανία. Το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε από τους πλέον αισιόδοξους να χαρακτηριστεί θετικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται μια μικρή μείωση στη χρήση του παράνομου λογισμικού σε σχέση με πέρισυ που το ποσοστό άγγιζε το 64% αλλά ήταν το έτος με το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομου software καθώς το 2004 το ποσοστό ήταν 62%. Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες διαφορές μπορεί να κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=296394

Αυτό το 3% πάντως η Κοινωνία της πληροφορίας το βλέπει διαφορετικά
http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/grafeiotypou/news/infosoc_news/antipiracy_18-05-2007.htm

http://www.bsa.org/globalstudy/