Παραγωγή περιεχομένου από Artificial Intelligence Bots με σκοπό το κέρδος

Παραγωγή περιεχομένου από Artificial Intelligence Bots με σκοπό το κέρδος
Παραγωγή περιεχομένου από Artificial Intelligence Bots με σκοπό το κέρδος

Μετά από όλα τα αρνητικά που προέκυψαν από το SEO στο διαδίκτυο, όπως το content spinning, spam comments, keyword stuffing, doorway pages, invisible text, cloaking, duplicate content, paid links και link farms κ.α. νομίζω πως όσο ανεβαίνει η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) σε μερικά χρόνια θα γεμίσει το διαδίκτυο και με σκουπιδό-περιεχόμενο που θα παράγεται από bots.

Ήδη γίνεται ως ένα βαθμό με τα spam σχόλια (comments spam) σε διάφορες ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις (posts) που περιλαμβάνουν συνήθως και backlinks από τους spammers. Αλλά από την στιγμή που φτάσαμε σε AI bots να μπορούν να κάνουν ως ένα βαθμό συζητήσεις ( chatbots ), έως να γράφουν νουβέλες μέχρι να προσπαθούν να γράψουν το επόμενο Game of Thrones,  φανταστείτε τι έχει να γίνει μελλοντικά από παραγωγή περιεχομένου από AI Bots με σκοπό το κέρδος από SEO services σαν τις προαναφερθέντες τεχνικές, έως έσοδα από διαφημίσεις σε sites του αυτομάτως παραγόμενου περιεχομένου.

Γιατί είναι στατιστικώς βέβαιο πως μια τέτοια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως και κατά πλειοψηφία για εύκολο και γρήγορο κέρδος με παραγωγή περιεχομένου χωρίς ποιοτικά κριτήρια, απλά και μόνο με σκοπό να ξεπεραστεί και το εμπόδιο “Content Is King” το οποίο ως τώρα απαιτούσε χρόνο και αρκετούς ανθρώπους να ασχολούνται με την παραγωγή και την προώθηση του και όπου οι μηχανές αναζήτησης έως και σήμερα συνεχίζουν να το θεωρούν το σημαντικότερο κριτήριο για την σημαντικότητα και την βαθμολογία ιστοτόπων (web ranking).

Οπότε ας περιμένουμε στα επόμενα χρόνια να δούμε αλλαγές και σε αλγόριθμους των μηχανών αναζήτησης όπου θα προσπαθούν να κατατάξουν αν τα κείμενα που ανιχνεύουν είναι αποτέλεσμα bot ή ανθρώπων. Δηλαδή bots (spider, crawlers) εναντίων άλλων bots (content, chatbot).
Εφόσον η κατάσταση ξεφύγει το πιθανότερο είναι να καταλήξουμε και σε αλλαγή της διεθνούς νομοθεσίας όχι μόνο για τα πνευματικά δικαιώματα των γραπτών των bots, αλλά και των ευθυνών των κειμένων τους, όπου θα απαιτείται αναγραφή των νομικά υπεύθυνων για το περιεχόμενο που έχει παραχθεί και δημοσιευτεί.