Έχουν συμπληρωθεί ήδη 15 χρόνια (άρθρο log) από τότε που το CERN στην Ελβετία ξεκίνησε το project “World Wide Web”. Ό,τι έγινε τα αμέσως επόμενα χρόνια έβαλε τις βάσεις για την έκρηξη στο χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Μήπως όμως ξεχνάμε κάτι; Ναι όντως. Οι βάσεις μπήκαν για άλλους λόγους και κάποια χρόνια πριν από τον Αμερικανικό στρατό με τη δημιουργία του ARPANET. Στη συνέχεια φτιάχτηκε και το πρώτο TCP/IP δίκτυο από την NSF σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς.
Από τότε όλα έχουν αλλάξει τόσο πολύ! Εφαρμογές και χρήσεις του διαδικτύου ποικίλες και αμέτρητες ακόμα και για να αναφερθούν! Κατηγορήθηκε και κατηγορείται για “συνεργός” στο έγκλημα και την τρομοκρατία! Όμως κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει την αξία του και το ρόλο που διαδραματίζει στη σύγχρονη κοινωνία της τεχνολογίας και της πληροφορίας!
Ωστόσο από τότε που φτιάχτηκε γίνονται προσπάθειες να διαφοροποιηθεί! Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος ανάπτυξης και για την ακρίβεια εξέλιξής του είναι άναρχος και γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες να περάσουμε σε μία μορφή που να χαρακτηρίζεται από κάποια ή κάποιες επιμέρους δομές! Μαζί και η προσπάθεια σημασιολογικού εμπλουτισμού του, ο λεγόμενος σημασιολογικός ιστός (Semantic Web) του Tim Berners-Lee! Υπάρχουν μάλιστα και απόψεις πως τώρα που έχουμε δει τα λάθη, πρέπει να ξαναχτήσουμε το Internet από την αρχή!
Όμως δεν είναι μόνο τέτοιου είδους οι προσπάθειες για την εξέλιξη του internet! Όλο και περισσότερα άρθρα αναφέρονται σε προτάσεις ελέγχου της αναρχίας, όπως αφήνεται να εννοηθεί, του δικτύου! Κάποιοι προσπαθούν να σταματήσουν τις παράνομες μεταφορές αρχείων, ειδικά αυτών που σχετίζονται με τραγούδια και ταινίες – δεκάδες άρθρα με τις περιπέτειες της RIAA 1,2. Το ζήτημα έγινε πολύ σοβαρό για τις μεγάλες εταιρίες του θεάματος με τη διαδοση των P2P δικτύων. Αλλά να ήταν μόνο αυτά! Προτάσεις και μέτρα για παρακολούθηση και καταγραφή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έχουν ήδη γίνει και στην Ευρώπη άρθρο log. Μάλιστα τώρα τελευταία (άρθρο log) έχει ξεσπάσει και μάχη μεταξύ τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και πάροχων με άλλους φορείς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο με αφορμή την πρόταση “διάφορα portals θαπρεπει να φορολογούνται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και σαν αντάλλαγμα να λαμβάνουν προτεραιότητα στην ταχύτητα απόκρισης που θα έχουν προς τους χρηστές τους”! Καινούρια προφανώς δεδομένα στο χώρο! Και αν δηλ. κάποιος έχει στήσει μια μικρή ηλεκτρονική επιχείρηση, πώς θα μπορέσει να αναπτυχθεί όταν για να δουν οι υποψήφιοι πελάτες την σελίδα θα καθυστερούν επίτηδες;
Το internet είναι ίσως ένα από τα τελευταία κάστρα της ελέυθερης διακίνησης γνώσης και πληροφοριών. Δεν ξεκίνησε έτσι -αν αναλλογιστούμε τα πρώτα δίκτυα του αμερικανικού στρατού, ίσως μάλιστα για τελείως αντίθετους λόγους-, αλλά έτσι εξελίχτηκε! Τώρα πληθαίνουν οι προσπάθειες να φτιαχτούν κέντρα που θα ελέγχουν τη διακίνηση αυτή και που θα πάψουν το δημοκρατικό χαρακτήρα του! Και μάλλον ακόμα δεν τα είδαμε όλα.
Τι είναι το Internet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet