Παλιοί codecs στα νέα High Definition DVDs;

H Sony Studios δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον MPEG-2 codec στις επερχόμενες high definition ταινίες που θα εκδώσει. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της, η χωρητικότητα των 25GB που θα προσφέρουν οι Blu-Ray οπτικοί δίσκοι, επαρκεί ώστε να αποθηκευθεί το high definition περιεχόμενο και τα απαιτούμενα extras χρησιμοποιώντας έναν MPEG-2 codec.

Η δήλωση αυτή έρχεται να ταράξει τα νερά στον χώρο του high definition καθώς μέχρι πρότινος αναμενόταν ότι κατά την έκδοση υλικού τέτοιας ανάλυσης θα απαιτούνταν η χρήση εξειδικευμένων codecs που θα αντικαταστούσαν το παλιό καλό MPEG-2 (να σημειωθεί εδώ ότι το MPEG-2 είναι το αλγόριθμος συμπίεσης που χρησιμοποιείται στα σημερινά DVDs). Εταιρείες όπως η Microsoft και η Apple είχαν επενδύσει σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη high definition codecs. Η Microsoft έχει αναπτύξει το Windows Media VC-1 codec το οποίο μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις κάποιων studios είχε δεχθεί μια πρώιμη αποδοχή. Από την άλλη, η Apple μαζί με κάποιες άλλες εταιρείες είχαν παρουσιάσει κάποιον MPEG-4 codec (AVC ή H.264) που διεκδικεί και αυτός μια θέση στον χώρο.

Οι δηλώσεις της Sony αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Αυτό γιατί αναμένεται να συμπαρασύρουν και άλλα studios, καθώς οι μηχανικοί των εταιρειών αυτών είναι εξειδικευμένοι στις MPEG-2 τεχνολογίες και το κόστος μετάβασης αναμένεται να είναι μικρότερο. Από την άλλη για εμάς τους καταναλωτές ίσως και να είναι κάτι σημαντικό. Πιθανόν το κόστος του επερχόμενου HD περιεχομένου να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα καθώς θα απατείται μικρότερη επένδυση εκ μέρους των εταιρειών παραγωγής τόσο τίτλων όσο και συσκευών αναπαραγωγής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι codecs σαν αυτούς που προτείνουν οι MS και Apple δεν είναι συμβατοί με τους MPEG-2 codecs ενώ οι απαιτήσεις τους σε υπολογιστική ισχύ είναι τεράστιες. Ενδεικτικά μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες κάποιος στα demos της nVidia και της ATi οι οποίες προτείνουν η αποκωδικοποίηση τέτοιων streams να γίνεται στην κάρτα γραφικών γιατί διαφορετικά απαιτείται πολύ ισχυρή CPU με την χρήση της να αγγίζει το 100%.

Πηγή : http://news.com.com/New+high-definition+DVDs+to+use+old+video+technology/2100-1025_3-5974348.html?part=rss&tag=5974348&subj=news