Όταν τα παίξουν τα ΧΡ…

Quote: “Όλοι ξέρουμε το πρόβλημα: ένα computer τρέχει αξιόπιστα για χρόνια και ξαφνικά κάτι στραβώνει. Τα Windows XP αρνούνται να ξεκινήσουν και βγάζουν την φοβερή μπλε οθόνη ή άλλα μυνήματα λαθών.
Άλλο σενάριο: ένας χρήστης ενεργοποιεί κατά λάθος ένα virus που ήρθε με κάποιο e-mail και που αρχίζει να σβύνει αρχεία από τον δίσκο. Ο χρήστης κάνει το μόνο που μπορεί: σβύνει το computer αμέσως για να σώσει ό,τι σώζεται.” :End of Quote

Παλιότερα με τα Windows 95 και 98, θα ξεκινάγαμε το computer se DOS mode, και θα κάναμε ένα backup τα αρχεία. Αν και είχε αρκετή φασαρία, δούλευε. Αυτό δεν ισχύει πιά με τα XP και το ΝΤFS: αλλαγές σε αρχεία, πχ. στο boot.ini δεν μπορούν να γίνουν.

To tom’s hardware δημοσίευσε ένα άρθρο για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων (και για network computers). Εξετάζει τα:
1. Χρήση της Microsoft’s Recovery Console (έναρξη από CD στο boot ή από τον σκληρό και περιγράφει πως γίνεται η εγκατάσταση της στον σκληρό)
2. Χρήση του Knoppix!!!! (για backup, δεν επιτρέπεται write σε NTFS)
3. Windows Preinstallation Enviroment (Windows PE -> πολύ ανλυτικά: δημιουργία bootable Windows CD με το BartPE system και χρήση του)
4. Αγορά και χρήση Avast! Bart CD (εμπορική λύση για εταιρείες)

Το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί κανείς να ανακτήσει τα δεδομένα του και στα XP ή ακόμα να τα καταφέρει και με τα viruses. Το Κnoppix CD είναι πολύ εύκολο να γίνει και δεν χρειάζεται γνώσεις Linux.

Το άρθρο:
http://www20.tomshardware.com/howto/20050112/index.html

Υγ: Αχρείαστα νάναι… 🙂