Οπτικοί δίσκοι 16 επιπέδων (layers) και χωρητικότητας 400 GB από την Pioneer

Η πρωτοπόρος στην έρευνα και τεχνολογία εταιρεία Pioneer ανακοίνωσε ότι κατσκεύασε ένα νέο οπτικό δίσκο μόνο ανάγνωσης (read only) με 16 επίπεδα (layers) και χωρητικότητα 400 GB.

Η εταιρεία πιστεύει ότι ο νέος αυτός δίσκος θα μπορούσε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των οπτικών δίσκων που χρησιμοποιούνται σήμερα και έτσι να συνεισφέρει στην διατήρηση των πόρων.

Αν και η χωρητικότητα των 25 GB ανά layer θυμίζει αυτήν του Blu-ray, η Pioneer δεν ανακοίνωσε σε ποια τεχνολογία βασίζεται ο νέος δίσκος, ούτε είναι γνωστό εάν έχει χρησιμοποιηθεί μπλε ή κόκκινο λέιζερ. Τονίζει ότι η νέα αυτή πρόοδος έχει τονώσει το ενδιαφέρον της για τους οπτικούς δίσκους, και ότι, αν και δεν έχει καταφέρει να φτιάξει εγγράψιμο δίσκο ίδιας χωρητικότητας, πιστεύει ότι θα τα καταφέρει.

Παλιότερα η Sony έχει δηλώσει ότι το Blu-Ray θα μπορούσε να έχει οκτώ ως δέκα layers, ωστόσο τα πολλαπλά layers έχουν αποδειχθεί πολύ δύσκολο να κατασκευασθούν από τη βιομηχανία, καθώς υπάρχουν αυξανόμενες παρεμβολές στο σήμα των ενδιάμεσων layers, όσα αυτά αυξάνουν σε αριθμό. Η Pioneer ισχυρίζεται ότι με τον νέο της δίσκο έχει λύσει αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας διαφορετική δομή στο δίσκο.

Η Pioneer ανακοίνωσε ότι θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες της νέας τεχνολογίας της την 13 Ιουλίου στο Διεθνές Συμπόσιο Οπτικών Μνημών και Οπτικής Αποθήκευσης Δεδομένων 2008 στη Χαβάη.

 

Ελεύθερη μετάφραση από: http://www.tomshardware.co.uk/Blu-ray,news-28671.html