Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των μικροεπεξεργαστών

Αρκετές είναι οι εξελίξεις στον χώρο τις τελευταίες μέρες.

Ξεκινώντας από την AMD δύο είναι οι κύριες ειδήσεις που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες. Η πηγή της πρώτης είδησης είναι ο Henri Richard, AMD executive vice president και chief officer για marketing και πωλήσεις, ο οποίος σε μια συνέντευξη που έδωσε στο DigiTimes.com (http://www.digitimes.com/bits_chips/a20060317PR201.html) δήλωσε ότι η AMD έχει στόχο να κατακτήσει τις αγορές που αυτή τη στιγμή κυριαρχούνται από RISC/EPIC υπολογιστές, μέσω της ανάπτυξης της x86-64 αρχιτεκτονικής και την στήριξη του HyperTransport διαύλου. Δήλωσε επίσης ότι η AMD ετοιμάζει απάντηση στην Core αρχιτεκτονική της Intel, ενώ προσεχώς θα ανακοινώσει η εταιρεία περισσότερες πληροφορίες για το τι θα παρουσιάσει στο προσεχές μέλλον. Πάντως οι φήμες θέλουν – και μάλλον τις επιβεβαίωσε – ότι το νέο revision του Κ8 πυρήνα – Κ8L – είναι κοντά και πρόκειται με επιφέρει σημαντική αύξηση των επιδόσεων, πιθανότατα ενσωματώνοντας και δεύτερη floating point μονάδα. (περισσότερα για αυτό : http://www.theinquirer.net/?article=30042 )

Η δεύτερη είδηση που έρχεται από το στρατόπεδο της AMD, είναι οι συνομιλίες που έχει η εταιρεία με την Clearspeed. Η Clearspeed είναι μια εταιρεία που σχεδιάζει και διαθέτει μαθηματικούς συνεπεξεργαστές, με τα κορυφαία της μοντέλα να αγγίζουν επιδόσεις της τάξης των 25GFlops (ένας Opteron προσφέρει επιδόσεις της τάξης των 5-6GFlops). Η AMD εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης συνεπεξεργαστών στα multi-core server προϊόντα της με στόχο να προσεγγίσει και να ξεπεράσει την απόδοση ανταγωνιστικών επεξεργαστών που απευθύνονται σε συστήματα υψηλών επιδόσεων. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=1276 .

Η Sun πριν από λίγο καιρό τάραξε τα νερά στον χώρο των μικροεπεξεργαστών παρουσιάζοντας τον UltraSPARC T1, έναν επεξεργαστή με 8 cores και δυνατότητα εκτέλεσης μέχρι 32 threads ταυτόχρονα. Το πρόβλημα με τον επεξεργαστή αυτό είναι η εξαιρετικά χαμηλή απόδοση του σε περιβάλλοντα με απαιτητικούς υπολογισμούς, πράγμα που πηγάζει κυρίως από την ύπαρξη μόνο μιας μονάδας κινητής υποδιαστολής σε όλο το ολοκληρωμένο. Για το 2008, η Sun ετοιμάζει να αντεπιτεθεί ώστε να βελτιώσει και αυτές τις αδυναμίες μέσω της παρουσίασης του Rock. Ο επεξεργαστής αυτός σύμφωνα με τις πληροφορίες του TheRegister (http://www.theregister.co.uk/2006/03/14/sun_rock_deets/) θα περιλαμβάνει 4 cores με το κάθε core να περιλαμβάνει 4 processing engines καθένα από τα οποία θα μπορεί να εκτελέσει 2 threads (άρα συνολικά 32 threads ο επεξεργαστής). Σε κάθε core θα περιλαμβάνονται επίσης και 4 FGUs (floating point/graphics units). Σε κάθε core οι επεξεργαστές θα μοιράζονται 32KB L1 instruction cache και 32KB L1 data cache. Ένα crossbar switch μέσα στον επεξεργαστή θα αναλαμβάνει να μοιράσει ανάμεσα στα processing engines 4 512ΚΒ L2 caches.

H Rambus ανακοίνωσε πρόσφατα (http://www.rambus.com/news/pressrelease.aspx?id=199) ότι η IBM πήρε άδεια για χρήση της τεχνολογίας της FlexI/O και XDR για προϊόντα πέρα από το PS3. Αυτό σημαίνει ότι οι τεχνολογίες αυτές θα είναι διαθέσιμες στα συστήματα που θα αρχίσει να διαθέτει η IBM και άλλοι κατασκευαστές γύρω από τον Cell.