Οι αντιδράσεις της AMD : 256KB L2 cache Athlons και Reverse HyperThreading | ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Από ότι φαίνεται, η AMD μετά από πολύ καιρό νοιώθει έντονη την πίεση της Intel. Δεν δείχνει όμως διατεθιμένη να μην αντιδράσει μέχρι να εμφανιστούν τα νέα revisions των cores της.

Έχουμε λοιπόν και λέμε!

Πρώτον, μετά την εμφάνιση των Conroe της Intel στο τέλος Ιουλίου, που εκτός από την πολύ καλή απόδοση τους σε όλους τους τομείς, θα έχουν και πολύ ανταγωνιστικές τιμές, η AMD ετοιμάζει πολύ δραστικές περικοπές τιμών σε όλες τις κατηγορίες των επεξεργαστών της. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο του DailyTech.com, στο τέλος του τρέχοντος μήνα, οι Athlon64 θα δουν μειώσεις στις τιμές τους έως 30%, οι Α64 Χ2 μέχρι 50% και οι Semprons μέχρι 15%. Οι μειώσεις είναι εντυπωσιακές ειδικά για τους X2 επεξεργαστές!!

Σαν να μην έφταναν οι μειώσεις αυτές, η AMD σχεδιάζει να παρουσιάσει αργότερα και κάποιους Athlon X2 με ακόμα μικρότερη L2 μνήμη για να μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι θα παρουσιαστούν Χ2 με 2×256ΚΒ L2 cache αρχικά με την ονομασία Χ2 3600+ (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ). Όσο και η ιδέα να αγοράσει κάποιος έναν επεξεργαστή με τόσο μικρή L2 cache εν έτει 2006, μια τιμή γύρω στα $130 για έναν dual-core επεξεργαστή είναι τουλάχιστον δελεαστική!!

Τα μεγαλύτερα όμως νέα αφορούν μια τεχνολογία που φαίνεται να έχει ενσωματώσει η AMD στους X2 AM2 επεξεργαστές. Η τεχνολογία ακούει στο όνομα Reverse-HyperThreading και έχει στόχο να κάνει έναν dual-core επεξεργαστή να παρουσιάζεται σαν single core επεξεργαστής με περισσότερα resources σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι φτιαγμένο για να τρέχει σε περισσότερους του ενός επεξεργαστές (π.χ. τα παιχνίδια). Ένας driver για τον επεξεργαστή θα αντιλαμβάνεται κατά πόσο ένα πρόγραμμα είναι multi-threaded ή όχι και ανάλογα θα μετατρέπει το πως εμφανίζεται ο φυσικός επεξεργαστής. Έτσι στην περίπτωση ενός single-threaded προγράμματος, ο επεξεργαστής θα φαίνεται σαν ένας 6-issue επεξεργαστής και όχι σαν 2 3-issue επεξεργαστές! Είναι η ακριβώς ανάποδη λογική του HyperThreading! Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σε ένα άρθρο που εμφανίστηκε σήμερα στο TheInquirer.net που ήταν η πηγή για την είδηση του Reverse HyperThreading, φαίνεται ότι τελικά κάτι τέτοιο δεν θα πραγματοποιηθεί. H AMD δεν φαίνεται να διαθέτει τελικά αυτήν την τεχνολογία και σίγουρα δεν προβλέπεται η ενσωμάτωση της ούτε στην παρούσα γενιά επεξεργαστών της AMD, ούτε στο μελλοντικό revision K8L.

Περισσότερα : http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=32885