Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και οι ολυμπιακοί αγώνες

Ερευνητές ανακοίνωσαν  την Τετάρτη ότι μια  συσκευή που χρονολογείται από τον   δεύτερο αιώνα Π.Χ.  – περίπου 2100 ετών-  σήμερα,  χρησιμοποιούνταν  για να υπολογίσει  τις ημερομηνίες    για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες.  Από καιρό είναι  γνωστό ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων– γαιτί αυτή είναι η συσκευή,  που ανασύρθηκε το 1900 ή το 1901 από ένα ναυάγιο —   ήταν σε θέση να υπολογίσει και να δίνει  πληροφορίες για  τα ουράνια σώματα, τους κύκλους και τις φάσεις  του φεγγαριού και του ήλιου.

Τώρα, οι πιό πρόσφατες  αποκρυπτογραφημένες επιγραφές στο μηχανισμό   που παραπέμπουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς κι  ένας πίνακας σχεδιασμένος να υπολογίζει τον τετραετή ολυμπιακό κύκλο, αποκαλύπτουν περισσότερα για το μηχανισμό  και τη χρήση του  από τους Έλληνες.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στη Νεμέα το  776 Π.Χ. Το   Reuters αναφέρει ότι το όνομα ‘ Νεμέα’ βρέθηκε κοντά σε έναν μικρό πίνακα στο μηχανισμό, μια αναφορά στην περιοχή ενός  από τα προεξέχοντα παιχνίδια στον  Ολυμπιακό κύκλο, είπαν οι ερευνητές . Θέσεις όπως η Ολυμπία επίσης εμφανίζονται.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε  στο περιοδικό   Nature    λέει:    ‘Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων  είναι τεχνικά πιό σύνθετος από οποιαδήποτε γνωστή συσκευή για τουλάχιστον μια χιλιετία μετά. Οι συγκεκριμένες λειτουργίες του  έχουν παραμείνει αμφισβητούμενες επειδή τα εργαλεία του και οι επιγραφές επάνω στις πλευρές  του   είναι μόνο αποσπασματικά.    Εδώ εκθέτουμε τις  απεικονίσεις της επιφάνειάς του   και την υψηλής ευκρίνειας τομογραφία   των σωζώμενων  τμημάτων , επιτρέποντάς μας  να αναδημιουργήσουμε τη λειτουργία εργαλείων και το διπλό αριθμό αποκρυπτογραφημένων επιγραφών. Ο μηχανισμός πρόβλεπε τις σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις βάσει των κύκλων αριθμητικής προόδου των Βαβυλωνίων . ‘

Τεχνικοί από την HP  συμμετέχουν  στην επιστημονική ομάδα για την ανάλυση της απεικόνισης.  Λεπτομερείς φωτογραφίες στο link.

http://www.hpl.hp.com/research/ptm/antikythera_mechanism/

και video      http://www.nature.com/nature/videoarchive/antikythera/

 

άρθρα

http://www.informationweek.com/blog/main/archives/2008/07/ancient_olympic.html

http://www.latimes.com/news/printedition/asection/la-sci-antikythera31-2008jul31,0,7670144.story