Ο αχώνευτος Bill Gates

Πολύ συχνά πετυχαίνω σε διάφορα forums μηνύματα που στην κυριολεξία «θάβουν» τον ιδρυτή της Microsoft Bill Gates. Τις περισσότερες φορές αυτοί που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία τρολλαρίσματος ( βλ: troll ) είναι και χαρακτηριστικά δείγματα της γενιάς του Playstation. Πρόκειται στην πλειοψηφία για άτομα νεαρής ηλικίας, που τις περισσότερες φορές έχουν κάνει πρώτη φορά χρήση υπολογιστών σε γραφικά περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας κυρίως Windows ή Linux και με βασικές γνώσεις χρήσης, χωρίς ασφαλώς αυτό να αποτελεί κανόνα. Τα ίδια άτομα είναι πολλές φορές αυτά που θα δημοσιεύσουν αρνητικά σχόλια σε κάθε είδηση σχετική με την Microsoft και διθυράμβους σε οτιδήποτε σχετικό με το Linux (Linuxrulez-istas, opensourcerulez-istas).

Γιατί λοιπόν ένα άτομο που αποδεδειγμένα έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των υπολογιστών και της τεχνολογίας γενικότερα, να έχει τόσες αντιπάθειες; Δεν ξεχνάμε πως μέχρι και τούρτα στο πρόσωπο έχει φάει.

Για ποιους λόγους μπορεί κανείς να αντιπαθεί τον Bill Gates:
– Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να έχει μόνο συμπάθειες, πόσο μάλιστα άνθρωποι τόσο γνωστοί, πετυχημένοι και αναγνωρίσιμοι παγκοσμίως όσο ο Bill Gates.
– Πάντα υπάρχει κόσμος που φθονεί και ζηλεύει τα άτομα με μεγάλη προσωπική περιουσία επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να τα φτάσουν.
– Πολλοί ακούνε ή διαβάζουν άλλους ανθρώπους να τον κατηγορούν και απλώς «εντάσσονται στην ομάδα» χωρίς στην ουσία να ξέρουν το γιατί. Απλώς ακολουθούν το κοπάδι.
– Άλλοι νομίζουν πως κατηγορώντας τον Bill Gates θα τους περάσουν για γκουρού linuxistas ή προχωρημένους χρήστες υπολογιστών γενικότερα.
– Το ίδιο ισχύει και για πολλούς χρήστες των MAC’s της Apple, που θεωρούν τους Bill Gates – Steve Jobs εχθρούς και εναντιώνονται σε οτιδήποτε σχετικό με Bill Gates και Microsoft..
– Ο Bill Gates δημιούργησε μια εταιρεία που πουλάει τα προϊόντα της με κλειστό κώδικα και δεν τα χαρίζει με ανοιχτό κώδικα σε αντίθεση με το Linux και την πλειονότητα του software για αυτό.
– Τον κατηγορούν ως «έμπορο» που απλώς στάθηκε τυχερός στη ζωή του και πως στην ουσία οφείλει την επιτυχία του σε προγράμματα άλλων που απλώς μεταπούλησε. Παρόλα αυτά από δεκατέσσερα του πουλούσε και έγραφε κώδικα όπως γράφει και στο wikipedia και στο site της Microsoft όπου μπορεί κανείς να διαβάσει το πλήρες βιογραφικό του Bill Gates.
– Οι ίδιοι συνήθως λένε πως χρησιμοποίησε και αθέμιτα μέσα και αθέμιτο ανταγωνισμό για να ανεβάσει την Microsoft τόσο ψηλά και πως μονοπωλεί την αγορά λειτουργικών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ακόμα και αν δωρίσει το 90% της περιουσίας του όπως έχει δηλώσει και ήδη έχει ξεκινήσει δωρίζοντας τεράστια ποσά σε φιλανθρωπίες και ιδρύοντας το Melinda Gates Foundation, ακόμα και αν τελικά η Microsoft της οποίας δεν είναι πλέον πρόεδρος, αποφασίσει να ανοίξει τον κώδικα του λειτουργικού της, πάλι θα υπάρχουν προκατειλημμένοι και κακόβουλοι άνθρωποι που πίσω από κάθε του ενέργεια θα βλέπουν συμφέροντα ή συνωμοσίες.

Για ποιους λόγους μπορεί κανείς να συμπαθεί τον Bill Gates:
– Να τα παίρνει από τον Bill Gates ή την Microsoft (αυτό είναι το νούμερο 1 που θα ακούσει κανείς αν πει οτιδήποτε υπέρ του Bill Gates ή της MS ) :p
– Γιατί είναι αυτοδημιούργητος
– Ήταν και παραμένει προγραμματιστής και δεν έγινε ποτέ χαρτογιακάς
– Αν δεν έφτιαχνε την MS τώρα θα ήμασταν πολλά χρόνια πίσω σε τεχνολογία και δεν υπήρχε περίπτωση να είχαμε και τους υπολογιστές αιχμής που έχουμε τώρα στα σπίτια μας. Καλώς η κακώς τα Windows έφεραν τον απλό χρήστη σε επαφή με τους υπολογιστές, ούτε το DOS της MS, ούτε το Unix και τα υπόλοιπα λειτουργικά.
– Έχει δωρίσει τεράστια ποσά σε φιλανθρωπίες και έχει ιδρύσει το Bill & Melinda Gates Foundation για την συνέχιση του φιλανθρωπικού του έργου. Έχει μάλιστα δηλώσει πως το 90% της προσωπικής του περιουσίας θα το δωρίσει σε φιλανθρωπίες. Ακόμα και για αυτό τον κατηγορούν ότι το κάνει για
την δημοσιότητα, ή για να τα γλιτώσει από την εφορία. Αν έστεκαν τέτοια επιχειρήματα τότε δεν θα έπρεπε να βλέπαμε όλους τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη να τον ακολουθούν; Δεν έχω διαβάσει για κανέναν άλλο τόσο πλούσιο να δωρίζει το 90% της προσωπικής του περιουσίας, ούτε καν το 5% δεν δίνουν.
– Δεν διαφημίζει την ζωή του, ούτε το «παίζει» celebrity, ούτε κυνηγάει την δημοσιότητα.
– Όταν πίστευε πως έφτασε ο καιρός, αποσύρθηκε από πρόεδρος της MS , σε αντίθεση με άλλους που είναι πρόεδροι των εταιρειών που δημιουργούν μέχρι το θάνατο τους.

Σχετικά βίντεο:
Youtube.com βίντεο για τον Bill Gates

Περιμένω από όσους το επιθυμούν στα σχόλια σας και άλλους λόγους αντιπάθειας – συμπάθειας για τον Bill Gates, ώστε να συμπληρωθούν έπειτα και στο άρθρο.