Νέος υπερυπολογιστής ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα του ενός PetaFLOP!

H Cray Inc., η άλλωτε κραταιά εταιρεία στον χώρο των υπερυπολογιστών, βρίσκεται στην φάση της σχεδίασης ενός νέου υπερυπολογιστή για το ORNL Εργαστήριο του Υπουργείου Ενέργειας των HΠΑ. O νέος υπερυπολογιστής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2008 και στοχεύει σε απόδοση τουλάχιστον 3πλάσια από αυτήν του ταχύτερου σήμερα υπολογιστικού συστήματος.

Στόχος του νέου υπερυπολογιστή είναι να προσφέρει υπηρεσίες σε επιστήμονες των ΗΠΑ που ασχολούνται με την μελέτη προβλημάτων μεγάλης πολυπλοκότητας.

Από τεχνικής άποψης, ο νέος υπερυπολογιστής θα περιλαμβάνει 24000 επεξεργαστές Opteron της AMD. Οι επεξεργαστές που θα χρησιμοποιήσει θα είναι οι επερχόμενοι quad-core Opterons χρονισμένοι στα 2.6GHz. Ανάλογα με το κόστος το σύστημα αναμένεται να πλαισιωθεί από 187-400 terabytes μνήμης και συνολικό αποθηκευτικό χώρο που θα αγγίζει τα 11 petabytes. Εάν ένα τέτοιο σύστημα ήταν διαθέσιμο σήμερα, η εκτιμώμενη απόδοση του θα ήταν κοντά στο 1 petaFLOP (1 PFLOP = 1 τετρακισεκκατομύριο πράξεις κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο). Να σημειωθεί ότι στο top500.org που δημοσιεύονται οι ισχυρότεροι υπερυπολογιστές, την κορυφαία απόδοση αυτή τη στιγμή κατέχει ο BlueGene/L της IBM με 350 teraFLOPS.

Πηγή : http://www.gcn.com/online/vol1_no1/40250-1.html