Δείτε μια κατά τη γνώμη μου πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στην TED για αυτό που συμβαίνει εδώ και λίγα χρόνια στο διαδίκτυο, με την προσπάθεια «σερβιρίσματος» φιλτραρισμένου περιεχομένου από τις μηχανές αναζήτησης, από το facebook από κοινωνικά δίκτυα και websites, όπου τα φίλτρα δεν τα ορίζουμε εμείς αλλά κάποιοι αλγόριθμοι.
Αυτοί λοιπόν οι αλγόριθμοι καθορίζουν το περιεχόμενο βρίσκουμε, διαβάζουμε και βλέπουμε βάση των στοιχείων που έχουν ανακαλύψει για εμάς ή εμείς οι ίδιοι έχουμε τα τροφοδοτήσει. Με αυτόν τον τρόπο, όπως λέει και ο παρουσιαστής Eli Pariser στην ομιλία του στην TED, είναι σαν να βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας «φούσκα φίλτρων» που περικλείει τα δεδομένα που επέλεξαν οι αυτοματοποιημένοι αλγόριθμοι για εμάς, αφήνοντας έξω από την εικονική μας φούσκα δεδομένα που μας έχουν αποκλείσει με κριτήρια / φίλτρα που δεν γνωρίζουμε και δεν ελέγχουμε εμείς.
Η αναφορά του αφορά την ολοένα και αυξανόμενη τάση προσωπικοποίησης των πληροφοριών, βάση των προφίλ που συμπληρώνουμε ηθελημένα ή άθελα μας στο διαδίκτυο.
Σκεφτείτε το και αλλιώς: Πολλοί από εμάς κλείσαμε τις τηλεοράσεις και σταματήσαμε να βλέπουμε δελτία ειδήσεων επειδή θεωρήσαμε πως μας μετέδιδαν μόνο τις ειδήσεις που ήθελε το κάθε κανάλι, και ο καθένας παρουσίαζε τις ειδήσεις με τον τρόπο που συνέφερε περισσότερο τις διοικητικές αρχές των καναλιών. Επιλέξαμε ως μέσω ενημέρωσης το διαδίκτυο γιατί είναι και αμφίδρομο και πιο ελεύθερο ως προς το τι και πως “μεταδίδετε” σε αυτό. Θέλουμε να το δούμε να μετατρέπετε και αυτό σε άλλο ένα ελεγχόμενο μέσο;