Μια κοινή γλώσσα για τους πιγκουΐνους

Επιτέλους αποφασίστηκε να ακολουθηθεί ένα στάνταρτ πρότυπο που θα εξασφαλίσει συμβατότητα στο λογισμικό που γράφεται για να παίζει σε λειτουργικά συστήματα ανοικτού κώδικα σε όλες τους τις παραλλαγές.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του Linux είναι η ασυμβατότητα των εφαρμογών μεταξύ των πολλών διαφορετικών παραλλαγών του Linux, κάτι που εκμεταλλεύεται και η Microsoft και φρόντισε να το τονίσει σε μια έντυπη διαφήμιση της που παρουσιάζει τέσσερις πιγκουΐνους να στέκονται στην σειρά. Ο ένας έδειχνε κανονικός, κάποιος είχε αυτιά λαγού, άλλος κεφάλι βατράχου και κέρατα ελαφιού και ο τελευταίος είχε αυτιά γουρουνιού και σώμα ελέφαντα. Με αυτόν τον τρόπο η Microsoft έδειχνε πως το Linux, που έχει τον πινγκουίνο μασκότ του, έρχεται σε διάφορες παραλλαγές και ποικιλίες. Η λεζάντα της Microsoft ήταν : “Το ανοικτό λειτουργικό δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα.”
Με αυτόν τον τρόπο η διαφήμιση της Microsoft τόνιζε καθαρά τα πιθανά μελλοντικά προβλήματα ασυμβατότητας λογισμικού στο Linux.

Ευτυχώς για τους οπαδούς του Linux, φαίνεται πως η βοήθεια για την επίλυση αυτού του σημαντικού ζητήματος βρίσκετε σε σωστό δρόμο. Στις 13 του Σεπτεμβρίου δημιουργήθηκε η Free Standards Group (ελεύθερη ομάδα προτύπων), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που οργανώθηκε για να διασφαλίσει τη συμβατότητα μεταξύ των εκδόσεων Linux, που πρόσφατα δημοσίευσε ένα νέο πρότυπο με ονομασία Linux Standard Base 2.0 που μπορεί να αποτελέσει την λύση και επιτέλους να τρέχουν όλες οι εφαρμογές σε οποιαδήποτε έκδοση Linux .

http://www.businessweek.com/technology/content/sep2004/tc20040913_7991_tc119.htm