Μη ζητάς να σταματήσει η εξέλιξη επειδή κάτι δεν σου αρέσει, ιδίως όταν εσύ ο ίδιος ήδη ωφελείσαι και δεν το αντιλαμβάνεσαι

Implants and Bio ethics
Implants and Bio ethics

Πολλές φορές βλέπω ορισμένους να γκρινιάζουν για κάποιες νέες τεχνολογίες και επιστημονικές έρευνες και πειράματα της σύγχρονης ιατρικής και βιολογίας, τα οποία προσπαθούν να βελτιώσουν τον ίδιο τον άνθρωπο με τεχνητά μέσα ή να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα στην ζωή του.

Ένα κλασικό παράδειγμα εδώ και κανένα χρόνο είναι όλη η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια.

Ένα άλλο, είναι τα πειράματα που γίνονται με το RNA, DNA, της νευροτεχνολογίας με τις εμφυτεύσιμες διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής, λίγο παλιότερα των κλωνοποιήσεων και των μεταλλαγμένων προϊόντων.

Καλό θα ήταν πριν αρχίσει ο οποιοσδήποτε να “σταυρώνει” τους επιστήμονες, τις επιστήμες αλλά και τις επιχειρήσεις που επενδύουν, ερευνούν και γενικότερα ασχολούνται με όλα αυτά, να συλλογιστεί τι θα γινόταν αν ο ίδιος ή μέλη της οικογενείας τους δεν έκαναν ήδη χρήση τέτοιων τεχνολογιών σήμερα.
Και πριν βιαστεί να το αρνηθεί, ας αναφέρω μερικές από τις πιο κλασικές χρήσεις:

  • Ιατρικές επεμβάσεις και φαρμακευτικές αγωγές
  • Κοσμητικές επεμβάσεις και αισθητική χειρουργική
  • Βοηθήματα όρασης (γυαλιά, φακοί επαφής, laser για διόρθωση όρασης κλπ) και ακοής
  • Εμβόλια που ήδη έχετε κάνει και προλαμβάνουν ασθένειες που μέχρι πριν κάποια χρόνια σκότωναν εκατομμύρια ανθρώπους
  • Τεχνητά μέλη

Το να τραβάει κανείς μια γραμμή στα όρια της βιοηθικής βάση των δικών του πεποιθήσεων και απόψεων, όποτε κάτι το θεωρεί “λάθος”, είναι εξίσου εγωιστικό και απαράδεκτο όσο θα ήταν η άρνηση παροχής τέτοιων υπηρεσιών για τον αρνητή ή κάποιο μέλος της οικογένειας του.

Προφανώς κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως μέσα σε μόλις 150 χρόνια ο μέσος όρος ζωής υπερδιπλασιάστηκε και από τα 35 έτη που ήταν στην Ευρώπη το 1870, σήμερα είναι πάνω από 80.

Εφόσον δεν εκτιμάτε και αρνείστε τα οφέλη της εξέλιξης, θα μπορούσατε να αποδεχθείτε την ζωή σας όπως γεννηθήκατε χωρίς να αξιοποιείται κανένα βοήθημα. Για παράδειγμα αν φοράτε γυαλιά ή άλλα βοηθήματα όρασης, σταματήστε να τα φοράτε και αποδεχθείτε πως γεννηθήκατε με προβλήματα όρασης και περάστε την υπόλοιπη ζωή σας όπως θα την περνούσατε πριν καμιά 1000 χρόνια χωρίς αυτά.

Το αν θα επιλέξει ο τυφλός να βάλει εμφυτεύματα για να βρει το φως του ή ο παράλυτος για να κινηθεί και να επικοινωνήσει έως αυτός που θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να ξεκλειδώνει πόρτες, είναι δικαίωμα του καθενός. Εφόσον δεν σε υποχρεώνει κανείς με νόμο να το πράξεις και εσύ, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ζητάς την παύση της εξέλιξης επειδή εσύ βολεύτηκες με αυτά που έχεις και δεν μπορείς να σκεφτείς όχι απλά πέρα από τον εαυτό σου, αλλά ούτε καν ποια οφέλη όλων αυτών των εξελίξεων ήδη απολαμβάνεις.