Μετά τα social networks ήρθε η ώρα των social lending networks για δάνεια online …

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πλέον πολύ της μόδας και βλέπουμε σιγά σιγά να αρχίζουν να εμφανίζονται και νέες ιδέες κοινωνικών δικτύων, πιο καθετοποιημένες και πιο στοχευμένες απευθυνόμενες σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Μια από της νέες τάσεις είναι τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα δανεισμού (social lending networks ή Person-to-person lending ή peer-to-peer lending), όπου τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να δανείσουν ή να δανειστούν χρήματα μεταξύ τους χωρίς τη διαμεσολάβιση κάποιου τραπεζικού οργανισμού ή άλλου οικονομικού φορέα. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις το site που κάνει τη δουλειά του μεσολαβητή απαιτεί και ένα ποσοστό προμήθειας που συνήθως κυμαίνετε μεταξύ του 0.5% με 1%.

Με λίγο ψάξιμο οι δανειολήπτες μπορούν να βρουν καλύτερα επιτόκια και οι δανειστές να έχουν μεγαλύτερο κέρδος και να γλιτώσουν τη γραφειοκρατία ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές από τον υπολογιστή της κατοικίας τους.
Το site lending Club μάλιστα προχώρησε την ιδέα ένα βήμα παραπάνω και μετέτρεψε τις συναλλαγές σε «δημοπρασίες» όπου όπως στο eBay υπάρχει το είδος που βάζει κάποιος προς πώληση και έπειτα γίνονται κάποιες προσφορές και η υψηλότερη κερδίζει, έτσι και στο lending Club αυτός που χρειάζεται το δάνειο καταχωρεί μια αίτηση και έπειτα οι δανειστές κάνουν τις προσφορές τους με το επιτόκιο και το ποσό που διατίθενται να προσφέρουν. Όταν κλείσει η συμφωνία ο μεσάζων κάνει έναν πιστωτικό έλεγχο, υπολογίζει τις επιστροφές και παίρνει την προμήθεια του.

Μια πιο φιλανθρωπική διάσταση βρίσκουμε στο site kiva.org, όπου οι δανειστές μπορούν να δανείσουν χρήματα σε υποανάπτυκτες χώρες, βοηθώντας έτσι κάποιους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχια και να αναπτυχθούν. Άλλη μια «παραλλαγή» της ιδέας βρίσκουμε στο fynanz.com όπου οι δανειστές προσφέρουν χαμηλότοκα δάνεια σε φοιτητές που θέλουν να καλύψουν τα φοιτητικά τους έξοδα.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.lendingclub.com
http://www.zopa.com
http://www.prosper.com
http://www.loanio.com
http://www.fynanz.com
http://www.kiva.org

Πηγές:
http://money.cnn.com/magazines/business2/business2_archive/2005/08/01/8269646/index.htm
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1718569,00.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Peer-to-peer_lending