Και ξαφνικά οι «δημοσιογράφοι» της TV ανακάλυψαν το web…

Εδώ και λίγο καιρό παρατηρούμε μια έντονη κινητικότητα με νέα websites γνωστών δημοσιογράφων, παρουσιαστών και παρουσιαστριών τηλεοπτικών καναλιών.
Ένας από τους πρώτους δημοσιογράφους που πειραματίστηκε και προσπαθεί να προσφέρει μια εναλλακτική ενημέρωση μέσω του διαδικτύου αντί των καναλιών είναι ο Στέλιος Κούλογλου που αφού εκδιώχθηκε από τα κρατικά κανάλια, δημιούργησε το tvxs.gr που με τον καιρό κατάφερε να καθιερωθεί.
Είδαμε προσφάτως και τα newsit.gr του Νίκου Ευαγγελάτου, το ellispoint.gr της Έλλης Στάη, το protagon.gr όπου συμμετέχουν αρκετοί γνωστοί δημοσιογράφοι, και το tatianasteam.gr  της Τατιάνας Στεφανίδου  που ετοιμάζεται και πιο lifestyle εκδόσεις τύπου http://www.gossip-tv.gr , http://www.mediasoup.gr κ.α.

Αυτό που βλέπω και το έχω γράψει αρκετές φορές και εδώ μέσα είναι πως όλη η σάρα και η μάρα από την tv και τα συναφή επαγγέλματα μαζεύετε σιγά σιγά στο web απλούστατα επειδή είδαν τα νούμερα που με τόση επιμέλεια παρακολουθούν, που δείχνουν πως ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες προτιμούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό το web από την TV. Πιο απλά χάνουν τα μελλοντικά πελατάκια τους από το web, οπότε προσπαθούν να διασφαλίσουν το μέλλον τους και τις τσέπες τους.

Ας πειραματιστούν όσο θέλουν, αν μάλιστα αποφασίσουν να προσφέρουν και καλύτερο περιεχόμενο από ότι κάνουν στα κανάλια τους, γιατί να μην τους επισκεπτόμαστε για να ενημερωνόμαστε όπως κάνουμε άλλωστε και με τα sites των εφημερίδων που μπήκαν στο παιχνίδι νωρίτερα. Από ότι φαίνεται όμως δεν έχουν αντιληφθεί πως το πληκτρολόγιο δεν είναι τηλεκτρονόλ και οι επιλογές μας είναι πολύ μα πολύ περισσότερες και τα άλλα sites ένα κλικ απόσταση. Όσοι κλείσαμε τις τηλεοράσεις εδώ και καιρό δεν το κάναμε για να τους παρακολουθούμε από το web, αλλά οι περισσότεροι γιατί καταλάβαμε πως δουλεύουν και πως κινούνται, πως μας πλασάρουν ότι μας πλασάρουν και πότε μας τα πλασάρουν και γενικότερα  γιατί αηδιάσαμε με την παραπληροφόρηση, τον κίτρινο τύπο, την προπαγάνδα, την πλάγια ενημέρωση αναλόγως του ποιος πληρώνει περισσότερο, την λασπολογία, την άθλια δήθεν ψυχαγωγία και τις φάτσες τους που άλλοτε το παίζουν θλιμμένες και άλλοτε γελαστές για να μας πείσουν πως έχουν και άλλα αισθήματα πέρα της φιλαργυρίας και της απληστίας. Στο web ακόμα και σήμερα μετράει περισσότερο το τι γράφεις και όχι το πώς δείχνεις και πως το παρουσιάζεις. Ακόμα μετράει η ουσία και όχι το περιτύλιγμα. Ας δοκιμάσουν να δούμε αν θα καταφέρουν να το αλλάξουν και αυτό.

Προσωπικά η χειρότερη παρενέργεια που βλέπω να έρχεται μαζί με όλο αυτό τον συρφετό των τηλεκανίβαλων, είναι ο περίγυρος τους που δεν ταιριάζει με το web που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια. Διαφημιστές, marketers, στατιστικολόγοι και λοιποί παπαρολόγοι που μόνο στόχο έχουν να βρίσκουν τι μπορεί να πουλήσει και τρόπους για να πουλήσουν… ήδη δυστυχώς έχουμε αρκετά δείγματα webmastόρων AGBάκιδων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα στατιστικά των sites τους και τα έσοδα από το adsense και τα λοιπά διαφημιστικά κανάλια… Αυτό το χάλι όπως φαίνεται θα αυξηθεί και άλλο με την έλευση των τηλεπερσόνων στο διαδίκτυο που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ίδιοι μέχρι χθες (και οι καναλάρχες τους ακόμα και σήμερα) το έφτυναν, το κατηγορούσαν, το παρουσίαζαν ως άνδρο ανωμάλων, κλεφτών και παρανόμων…
Εμείς εδώ θα είμαστε πάντως και θα αντιδρούμε, γιατί το web σε αντίθεση με την τηλεόραση, μας δίνει αυτήν την δυνατότητα…

Ένα παλιότερο σχετικό κείμενο που είχα γράψει εδώ στο log: Βήματα προς τα πίσω ( 23/4/2002 με ανανέωση 06/11/04 )

Update 17 Νοεμ. 2010:
Νέα ειδησεογραφικά: