Η Intel δίνει στα PC δυνατότητες κινητής τηλεφωνίας!

Οι υπολογιστές θα μπορούν σύντομα να διαβάζουν κάρτες SIM να προσφέρουν κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς, έπειτα από τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του κατασκευαστή ημιαγωγών Intel και το Σύνδεσμο GSM των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του CNet από το Παγκόσμιο Συνέδριο 3GSM στη Βαρκελώνη, η Intel και η GSM Assosiation ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα δημοσιεύσουν τις προδιαγραφές για την ενσωμάτωση συσκευών ανάγνωσης καρτών SIM και την ανάπτυξη μόντεμ που θα αναγνωρίζουν δίκτυα 3G.

«Αυτό είναι σημαντό γιατί σημαίνει ότι τα PC έχουν γίνει πλέον κινητά. Το θεωρούμε πολύ θετικό» δήλωσε ο Γκρεγκ Κόνγουεϊ, διευθύνων σύμβουλος της GSMA.

Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύνδεση με δίκτυα 3G. Η Lenovo, η μεγάλη κινεζική εταιρεία στην οποία μεταβιβάστηκε το τμήμα προσωπικών υπολογιστών της IBM, έχει ανακοινώσει σχέδια για τον εξοπλισμό των φορητών της με μόντεμ 3G.

Η συμφωνία Intel-GSMA αφορά, εκτός από τα δίκτυα 3G, και στα νεώτερα δίκτυα HSDPA ή EDGE, τα οποία διευκολύνουν και επιταχύνουν τη μετάδοση δεδομένων. Πάντως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δίκτυα HSDPA δεν υπάρχουν.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, αναλυτές εκτιμούν ότι οι φορητοί με ενσωματωμένες δυνατότητες κινητής τηλεφωνίας αρχικά δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για τους χρήστες:

«Συστήνουμε την ανεξάρτητη αγορά φορητού και δυνατότητας κινητής τηλεφωνίας» αναφέρει πρόσφατη έκθεση της εταιρείας ερευνών Gartner. «Ορισμένες εφαρμογές θα συνεχίσουν να απαιτούν τη χρήση συσκευών χειρών με δυνατότητες 3G» εξηγεί.

ΠΗΓΗ: tech.pathfinder.gr