Η έλευση του αόρατου διαδικτύου, έχει αρχίσει, αλλά μαζί με αυτήν και η ανησυχία και οι αναμενόμενες αντιδράσεις από μια μερίδα ανθρώπων που είτε είναι επιφυλακτικοί, είτε εντελώς αρνητικοί σε αυτήν την εξέλιξη. Καταρχήν ως αόρατο διαδίκτυο, εννοούμε την παροχή του και την ύπαρξη του όπου και να βρισκόμαστε, όπως σήμερα αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το διαδίκτυο οφείλει κάποια στιγμή να θεσμοθετηθεί ως κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ρεύμα ή ακόμα και οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.
Όπως συνηθίσαμε σε αυτά τα αγαθά – υπηρεσίες και πλέον παρέχονται στους περισσότερους χώρους των πολιτισμένων χωρών, έτσι θα πρέπει να γίνεται και με το διαδίκτυο. Οι κίνδυνοι σαφώς και υπάρχουν και ο άνθρωπος είναι ίσως το μοναδικό είδος όπου από την παλαιολιθική εποχή ψάχνει να δει πως θα εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε τεχνολογία και ανακάλυψη ως “όπλο”. Ευτυχώς αυτό γίνεται από μια μειονότητα της ανθρωπότητα και για αυτό δεν σταμάτησε και η εξέλιξη της τεχνολογίας, που όπως βλέπουμε εδώ και μια 50ετία έχει μια απίστευτη άνθηση και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες βοηθητικών για την ανθρωπότητα ανακαλύψεων και ακόμα περισσότερο τα τελευταία 30 χρόνια όπου το διαδίκτυο βοήθησε απίστευτα σε αυτήν την διάδοση και μετάδοση γνώσεων, στην επικοινωνία και σε συνέργειες.
Το να επιλέγουμε να τονίζουμε κάθε φορά την μειονότητα των αρνητικών συνεπειών, ανάμεσα σε πλήθος θετικών, είναι δυστυχώς και αυτό ένα γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης.
Σαφώς και πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και γνώσεις αντιμετώπισης και μεμονωμένα και συγκροτημένα, αλλά η δαιμονοποίηση, η εναντίωση, ή η προβολή μόνο των αρνητικών που μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο, δεν βοηθάει σε τίποτε.
Διαβάστε επίσης: Digital Life in 2025
Αξίζει να δείτε και το ντοκιμαντέρ Lo And Behold: Reveries of the Connected World που έχει σχετικές αναφορές.