Η AMD παίρνει άδεια χρήσης τεχνολογιών της RamBus

H RamBus ανακοίνωσε ότι η υπέγραψε συμφωνία με την AMD ύψους 75 εκατομμυρίων δολλαρίων η οποία επιτρέπει στην τελευταία να κάνει χρήση τεχνολογιών που έχει πατεντάρει η πρώτη. Οι τεχνολογίες αυτές αφορούν ελεγκτές για μνήμες DDR2, DDR3, XDR, FB-DIMM αλλά και για PCI-Express. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 5 χρόνια και υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η RamBus είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στις τεχνολογίες μνημών, στους ελεγκτές τους καθώς και σε ελεγκτές και links περιφερειακών συσκευών. Δεν αναπτύσει η ίδια προϊόντα, αλλά πουλάει την τεχνολογία ή cores (IP cores). Είναι η εταιρεία πίσω από τις μνήμες RamBus που είχαν εμφανιστεί με τους πρώτους Pentium 4 και φυσικά η εταιρεία που παρέχει τις μνήμες XDR, τους αντίστοιχους ελεγκτές και τα buses για τον επεξεργαστή Cell και το PS3.

Πηγές : http://www.theinquirer.net/?article=28676
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20060103080240.html
H ανακοίνωση της RamBus μπορεί να βρεθεί εδώ : http://www.rambus.com/news/pressrelease.aspx?id=104

Οι λόγοι για τους οποίους η AMD προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση είναι αρκετά ενδιαφέροντες, αν και στο σημείο αυτό μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την AMD που να οριοθετεί την ακριβή χρήση των τεχνολογιών αυτών. Πάντως, στα roadmaps της AMD αναφέρεται ότι πρόκειται να υποστηριχθεί η μνήμη DDR-2 στους επερχόμενους επεξεργαστές της, όπως και τα FB-DIMMs στους μελλοντικούς Opterons.

Αν αποφασιστεί η χρήση μνήμης XDR τότε θα έχουμε μια μικρή επανάσταση! Η μνήμη αυτή προσφέρει πολλαπλάσιο bandwidth και μικρότερο latency σε σχέση με τις μνήμες DDR/DDR2 και αν η AMD αποφασίσει να ενσωματώσει τέτοια μνήμη στα συστήματα με επεξεργαστές Opteron (για τα desktop είναι μάλλον απίθανο λόγω κόστους), τότε δεν θα είναι απίθανο να δούμε την απόδοση των τελευταίων να εκτοξεύεται! Από την άλλη, εταιρείες όπως η Sun και η PASemi έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται να ενσωματώσουν PCI-Express controllers μέσα στους επεξεργαστές και δεν αποκλείεται να δούμε την AMD να τις ακολουθεί.

Βέβαια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο η AMD να ετοιμάζει κάποιο δικό της chipset. Αν και γενικά η AMD έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν την ενδιαφέρει, δεν είναι και απίθανο.