Η AMD αποσπά το τμήμα κατασκευής ημιαγωγών για τη δημιουργία νέας εταιρείας

Η AMD ανακοίνωσε χτες ότι το τμήμα κατασκευής ημιαγωγών της θα αποσπαστεί από την εταιρεία και θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία με την ονομασία The Foundry Company. Η AMD θα συνεχίσει να σχεδιάζει μικροεπεξεργαστές, GPUs και chipsets, τα οποία θα κατασκευάζονται στη νέα εταιρεία (πιθανόν και αλλού). Η AMD θα διατηρήσει το 44.4% της νέας εταιρείας, στην οποία θα περιέλθουν τα εργοστάσια της AMD στο Dresden της Γερμανίας (Fab 30/38, Fab 36), το υπό μελέτη εργοστάσιο στην περιοχή της Νέας Υόρκης, μια σειρά από υποδομές που στεγάζουν R&D υπηρεσίες, ένας αριθμός από τεχνολογικές πατέντες καθώς και 3000 περίπου εργαζόμενοι από το τωρινό προσωπικό της AMD.

Συνέταιρος στην όλη διαδικασία είναι η εταιρεία επενδύσεων ATIC (Advanced Technology Investment Company), που ανήκει εξολοκλήρου στο εμιράτο του Adu Dhabi. Η ATIC θα διαθέτει το 55.6% της νέας εταιρείας, αλλά σύμφωνα με τη συμφωνία θα έχει ίδια δικαιώματα ψήφου στις αποφάσεις με την AMD. Η εταιρεία έχει στόχο να επενδύσει στην The Foundry Company έτσι ώστε αυτή να επεκτείνει τις δραστηριότητες της, αναλαμβάνοντας να παράγει ολοκληρωμένα και για άλλους σχεδιαστικούς οίκους χωρίς εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών (fabless semiconductor companies). Ανάλογα με τη πορεία της νέας εταιρείας, οι ηθύνοντες της ATIC θα προσδοκούσαν μελλοντικά εκτός από το εργοστάσιο στην Νέα Υόρκη να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων εργοστασίων και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η ATIC μαζί με την Mubadala (άλλη επενδυτική εταιρεία του Abu Dhabi) θα αναλάβουν να πληρώσουν χρέη της AMD και τελικά η Mubadala θα κατέχει ένα ποσοστό περίπου στο 19% στην νέα AMD (από περίπου 8% που κατέχει σήμερα).

 

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

– Ανακοίνωση τύπου της AMD : http://web.amd.com/newglobalfoundry/

– Από το TheInquirer : http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/10/07/amd-foundry-spinoff-details , http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/10/07/amd-discusses-split-seperate

– Από το ArsTechnica : http://arstechnica.com/news.ars/post/20081007-and-then-there-was-one-amd-spins-off-foundry.html

– Από το Anandtech : http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3425