Στις 21 Μαρτίου η Sun διέθεσε στο κοινό όλο τον source κώδικα που περιγράφει τον σχεδιασμό του νέου της επεξεργαστή UltraSPARC T1. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το site http://www.opensparc.org και να κατεβάσει τόσο την HDL περιγραφή του επεξεργαστή όσο και το simulation περιβάλλον για Solaris.
Για όσους δεν γνωρίζουν από σχεδίαση hardware, τα σύγχρονα ολοκληρωμένα κυκλώματα σχεδιάζονται χρησιμοποιώντας γλώσσες περιγραφής υλικού, οι οποίες μοιάζουν ως έναν βαθμό με τις συμβατικές γλώσσες προγραμματισμού. Μία από αυτές τις γλώσσες είναι η Verilog HDL και είναι η γλώσσα στην οποία διαθέτει τον κώδικα του νέου επεξεργαστή της η Sun.
O UltraSPARC T1 είναι ένας νέος επεξεργαστής, ο οποίος είναι συμβατός με την RISC αρχιτεκτονική SPARC της Sun. Οι επεξεργαστές SPARC είναι αυτοί που χρησιμοποιεί η Sun για servers και workstations (εκτός φυσικά από τους Opteron που χρησιμοποιεί στα x86 συμβατά συστήματα). Το νέο με τον επεξεργαστή αυτόν είναι ότι θυσιάζει την single thread απόδοση για την αύξηση του throughput. Έτσι χρησιμοποιεί 8 απλούς cores, ο καθένας από τους οποίους μπορεί να εκτελέσει μέχρι 4 threads ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα ένας επεξεργαστής να μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα 32 threads. Κάθε thread δεν μπορεί να τρέξει γρηγορότερα από ότι σε έναν συμβατικό επεξεργαστή – το αντίθετο μάλιστα. Αυτό όμως που στοχεύει η Sun να πετύχει είναι να μειώσει τον χρόνο εκτέλεσης ενός μεγάλου αριθμού από διεργασίες (αυτό που ονομάζεται throughput). Περισσότερα για τον επεξεργαστή μπορείτε να διαβάσετε στο site της Sun καθώς και στα περισσότερα h/w review sites. Βασική πηγή μπορεί να είναι η ακόλουθη διεύθυνση για κάθε ενδιαφερόμενο : http://www.sun.com/processors/throughput/
Τα sources του επεξεργαστή διατίθενται κάτω από την GPL άδεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι εντελώς δωρεάν να τα κατεβάσει κανείς, να τα τροποποιήσει και να παράγει έναν δικό του σχεδιασμό. Αυτός είναι και ο στόχος της Sun : να κινήσει το ενδιαφέρον τόσο της επιχειρηματικής όσο και της ερευνητικής κοινότητας γύρω από την αρχιτεκτονική των συστημάτων της. Είναι μια αντίστοιχη κίνηση με αυτήν που επιδιώκει η IBM με την Power αρχιτεκτονική τον τελευταίο χρόνο. Σε πολύ πιο εκτεταμένη και ελεύθερη μορφή βέβαια!
Να σημειωθεί, κλείνοντας, ότι η Sun μαζί με τον σχεδιασμό έχει δώσει και όλα τα hypervisor specs του επεξεργαστή καθιστώντας εφικτή την μεταφορά οποιουδήποτε λειτουργικού στον νέο επεξεργαστή. Αυτήν την στιγμή ήδη κυκλοφορούν στην αγορά servers με τον νέο επεξεργαστή (Sun T2000 CoolThreads Servers) και ένα από τα πρώτα reviews μπορείτε να βρείτε στο AnandTech.com .