Διαδραστικό ηλεκτρονικό χαρτί από τη Siemens

Ένα νέο είδος ηλεκτρονικού χαρτιού, που παρουσίασε η Siemens, θα μπορούσε σύντομα να ενημερώνει τους καταναλωτές ενσωματωμένο στις σελίδες περιοδικών, σε εισιτήρια συναυλιών, ή ακόμα και στις συσκευασίες προϊόντων.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί αρκετά ήδη ηλεκτρονικού χαρτιού, το πρωτότυπο που παρουσίασε η Siemens παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται εξωτερικό υπολογιστή και τροφοδοσία ρεύματος για να λειτουργήσει καθώς η μπαταρία και το κύκλωμα-ελεγκτής είναι επίσης τυπωμένα.
«Ένα κουτί με φάρμακα θα μπορεί να προβάλλει οδηγίες για τη λήψη των χαπιών και να προσφέρει αυτές τις πληφορορίες σε πολλές γλώσσες με το πάτημα ενός κουμπιού» δήλωσε στο New Scientist εκπρόσωπος της εταιρείας. «Τα εισιτήρια για εκθέσεις θα μπορούν να δείχνουν τις θέσεις όπου βρίσκονται τα διάφορα περίπτερα.
Το τελευταίο μοντέλο της εταιρείας, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο Πλαστικών Ηλεκτρονικών 2005 στην Φρανκφούρτη, λειτουργεί μάλιστα ως διαδραστική οθόνη αφής: πατώντας ένα τυπωμένο «πλήκτρο» ο χρήστης μπορεί να επιλέγει ποιες πληροφορίες θα προβληθούν.
Η οθόνη αποτελείται από ένα ηλεκτροχρωμικό υλικό τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο φύλλα πλαστικού που περιέχουν αγώγιμα πλέγματα και λειτουργούν ως ηλεκτρόδια.
Το επάνω φύλλο είναι διαφανές. Το ηλεκτροχρωμικό υλικό αλλάζει χρώμα κατά τόπους όταν ασκηθεί ηλεκτρική τάση και η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως και δύο φορές το δευτερόλεπτο.
Αν και η σύνθεση του ηλεκτροχρωμικού πλαστικού είναι εταιρικό μυστικό, πιθανώς περιλαμβάνει αγώγιμα πολυμερή, όπως η πολυανιλίνη. Η εταιρεία ελπίζει στο μέλλον να συνδυάσει διάφορα υλικά στο ίδιο φύλλο πλαστικού, ώστε να προβάλλονται και πολύχρωμες εικόνες.
Η Siemens εκτιμά ότι η τεχνολογία θα παρουσιαστεί στην αγορά γύρω στο 2007, όταν θα έχει καταφέρει να τυπώσει στο ίδιο φύλλο, και με την ίδια διαδικασία παραγωγής, τόσο την οθόνη όσο και τα κυκλώματα, τη μπαταρία ή τη φωτοβολταϊκή πηγή που χρειάζονται για τη λειτουργία της.