«Ασημένιο Μετάλλιο» για την ελληνική συμμετοχή στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Imagine Cup της Microsoft

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στον κόσμο

Μεγάλη ελληνική διάκριση σημειώθηκε στους τελικούς του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η ελληνική συμμετοχή κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον κόσμο στο σχεδιασμό λογισμικού, που αποτελεί τη βασικότερη κατηγορία του διαγωνισμού. Η συγκεκριμένη ομάδα είχε ήδη προκριθεί τον περασμένο Μάιο στους τελικούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση και μαζί το εισιτήριο για τους τελικούς της Γιοκοχάμα.

Οι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου παρουσίασαν με επιτυχία το Sign2Talk, ένα σύστημα μετάφρασης νοηματικής γλώσσας για κωφούς ή άτομα με προβλήματα ακοής που μπορεί να φορεθεί. Η ελληνική ομάδα εκτιμά ότι το Sign2Talk μπορεί να επιφέρει μία πραγματική επανάσταση σε παγκόσμια κλίμακα, μεταμορφώνοντας μια σειρά συσκευών σε χρήσιμα εργαλεία για ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Η ελληνική συμμετοχή αποτελούνταν από τους φοιτητές Αναστάσιο Βαλσαμίδη, Φανή Τζήμα, Βασιλική Κοσμίδου και Αικατερίνη Δικαίου, και τελούσε υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή στο Α.Π.Θ. Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη διπλή αυτή διάκριση: δεύτερη χρονιά συμμετοχής για το ΑΠΘ, δεύτερη θέση στην περιφέρεια, και τώρα δεύτερη θέση στον κόσμο!», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, κ. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης. «O διαγωνισμός Imagine Cup δίνει κίνητρα στους φοιτητές μας ώστε να αναδείξουν το ταλέντο τους και ταυτόχρονα να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επιστημονική έρευνα. Η πρωτοβουλία αυτή της Microsoft εξελίσσεται πλέον σε θεσμό, ο οποίος προσφέρει την ευκαιρία στους Έλληνες φοιτητές να αποδείξουν για μία ακόμη φορά ότι είναι ικανοί για υψηλότατες διακρίσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το Imagine Cup, το οποίο διοργανώνεται φέτος για τρίτη φορά, αποτελεί έναν παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό ανάδειξης τεχνολογικών γνώσεων και δυνατοτήτων που διεξάγεται σε 90 χώρες ανά την υφήλιο, με τη συμμετοχή 17.000 φοιτητών. Οι τελικοί κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» είχαν διοργανωθεί φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της περσινής τρίτης θέσης παγκοσμίως, που κατέλαβε και πάλι ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας την ευρύτερη περιοχή.

«Η νέα αυτή διάκριση που πέτυχε η χώρα μας, χάρη στην επιτυχημένη πορεία της φετινής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, μας κάνει πολύ περήφανους», δήλωσε ο κ. Χρήστος Τσάγκος, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάς. «Πέρυσι, μια άλλη ομάδα του ΑΠΘ κέρδισε την τρίτη θέση στον κόσμο με την εφαρμογή Smart Eyes, η οποία απευθυνόταν σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Είναι άξιο συγχαρητηρίων ότι και τα δύο project των ελληνικών συμμετοχών που στέφθηκαν με επιτυχία, απευθύνονται σε συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των νέων αυτών φοιτητών και η επιθυμία τους για προσφορά στους συνανθρώπους μας, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης για όλους μας».

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού για την κατηγορία «Σχεδιασμός λογισμικού» ήταν «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία καταργεί τα σύνορα ανάμεσά μας», δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να αναδείξουν το ταλέντο τους και τη δημιουργικότητά τους με τη χρήση εργαλείων της Microsoft και κινητών συσκευών. Την τριάδα των νικητών συμπληρώνουν η Ρωσία με το πρόγραμμα OmniMusic και η Κίνα με το πρόγραμμα Fego, οι οποίες κατέλαβαν την πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
http://www.microsoft.com/presspass/events/imaginecup/wwfsoftwaredesign.mspx
http://www.presspoint.gr/release.asp?id=73169