«Αργοπεθαίνουν» οι κασέτες.

Από τη δημιουργία τους στις αρχές του 1960 από την ολλανδική εταιρεία Φίλιπς, έως το ύψιστο σημείο δημοτικότητας τους τη δεκαετία του 1980, με πωλήσεις 900 εκατομμυρίων κομματιών παγκοσμίως κάθε χρόνο, οι κασέτες υπήρξαν αναμφίβολα σημαντικό μέρος της μουσικής κουλτούρας για περίπου 40 χρόνια.

Σήμερα οι βιομηχανίες παραγωγής ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ζωής της κασέτας, τουλάχιστον στη Δύση.

Οι κασέτες μπορεί να μην είχαν τόσο καλή ακουστική, μπορεί να κατέληγαν «μασημένες» από τον κασετόφωνο, αλλά κυριάρχησαν τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες πριν αντικατασταθούν από τους ψηφιακούς δίσκους, γνωστούς και ως CDs.

«Οι πωλήσεις των κασετών έπεσαν σημαντικά μετά το 1989, χρονιά που στη Βρετανία πουλιόντουσαν 83 εκατομμύρια κομμάτια. Αντίθετα, τη χρονιά που μας πέρασε οι πωλήσεις έφταναν μόλις τα 900 χιλιάδες κομμάτια», αναφέρει στο BBC ο Ματ Φίλιπς της Βρετανικής Φωνογραφικής Εταιρείας (BPI).

Ο Κιθ Τζόπλιν, από την Διεθνή Ομοσπονδία Φωνογραφικών Εταιρειών (IFPI) , αναφέρει ότι ακόμα υπάρχουν χώρες όπου οι πωλήσεις των κασετών είναι αυξημένες.

«Για παράδειγμα, στην Τουρκία πωλούνται ετησίως 88 εκατομμύρια κομμάτια και στην Ινδία 80 εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται στην αργοπορημένη εισχώρηση των ψηφιακών δίσκων στην αγορά» λέει ο κ. Τζόπλιν.

Στις αρχές του χρόνου λουκέτο έβαλε και το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής κασετών στην Αμερική, γεγονός που σημαίνει ότι στο μέλλον ακόμα και να υπάρχει ζήτηση των κασετών, η εύρεσή τους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

http://www.bbc.co.uk/greek/entertainment/story/2005/06/050617_casssette.shtml

H ειδηση για μενα δεν ειναι οτι αργοπεθαινουν οι κασετες,αλλα στο οτι ειναι ακομα ζωντανες.