Αποκρυπτογραφήθηκε με βοήθεια υπολογιστή το πλέον αινιγματικό χαμόγελο του κόσμου…

Παρίσι: Τελικά η Τζοκόντα ήταν ευτυχισμένη… Τουλάχιστον αυτό διατείνονται οι ερευνητές, που με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας κατόρθωσαν -όπως λένε- να αποκρυπτογραφήσουν το πλέον αινιγματικό χαμόγελο του κόσμου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων του χαμόγελου της Μόνα Λίζα, που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και δημοσιεύονται στο New Scientist, το χαμόγελο αυτό εκφράζει κατά 83% ευτυχία, κατά 9% υπεροψία, 6% φόβο και 2% οργή.

Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, συνυπολογίζει τις βασικές εκφράσεις που είχε πάρει το πρόσωπο του μοντέλου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, όπως η κάμψη των χειλιών ή το λεγόμενο «πόδι της χήνας», τις μικρές ρυτίδες στην άκρη των ματιών, και τις συνδυάζει με έξι βασικά ανθρώπινα συναισθήματα.

Όπως σημειώνει το New Scientist, το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε μία ημέρα να κάνει δυνατή την προσαρμογή του υπολογιστή στις ψυχικές διαθέσεις του χρήστη του.

Πηγή:
http://tech.pathfinder.gr/tech/149184.html