Από το “Google it” θα πάμε στο “ask AI for it”.

Artificial intelligence bot writting music
Artificial intelligence bot writting music

Φέτος θεωρείτε πιθανό να διαβάσουμε είδηση για το πρώτο τραγούδι που γίνεται επιτυχία και μπαίνει σε charts με στίχους, μουσική και φωνή που έχει γράψει κάποιο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.
Και αν νομίζετε πως δεν γίνονται τέτοια πράγματα: https://openai.com/blog/musenet/ , https://magenta.tensorflow.org/ , https://huggingface.co/spaces/Mubert/Text-to-Music , https://www.aiva.ai/ ( https://www.youtube.com/watch?v=gA03iyI3yEA ), https://openai.com/blog/jukebox/ , https://soundraw.io/ και πολλά άλλα.
Ήδη μπορούν να σου φτιάξουν μέχρι και video clip πάνω στους στίχους σου και την μουσική σου: https://www.youtube.com/watch?v=0fDJXmqdN-A

Όπως ήδη εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη έχουν κερδίσει διαγωνισμούς. ( https://impakter.com/art-made-by-ai-wins-fine-arts-competition/ ) και εννοείται πως υπάρχουν αρκετά AI που μπορούν να σου φτιάξουν μια εικόνα βάση της περιγραφής που θα γράψεις: https://openai.com/dall-e-2/ . Το συγκεκριμένο έφτιαξε και τις συνοδευτικές εικόνες αυτού του κειμένου που διαβάζετε τώρα.

Artificial intelligence bot painting
Artificial intelligence bot painting

Και μάλλον δεν αργεί να έρθει και η μέρα που θα τροφοδοτείς με ομιλία ή κείμενο το σενάριο σου σε μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης και θα είναι σε θέση να δημιουργήσει μια ολόκληρη ταινία βασισμένη σε αυτό, την οποία ασφαλώς και θα μπορείς να τροποποιείς και πάλι δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στο AI.

Ήδη υπάρχουν και αρκετά AI που μπορούν να φτιάξουν βίντεο https://www.unite.ai/best-ai-video-generators/

Η μεγάλη συζήτηση αλλά και ανησυχία από μερίδα κόσμου είναι κατά πόσο θα χαθούν δουλειές και κατά πόσο όντως η τεχνητή νοημοσύνη “κλέβει τη δημιουργική διαδικασία” και σε πιο υψηλό επίπεδο, κατά πόσο μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση με την τεχνητή νοημοσύνη και να γυρίσει μπούμερανγκ κατά της ανθρωπότητας.
Και όχι μόνο εφαρμόζοντας την σε οπλικά συστήματα, κάτι που ήδη γίνεται και είναι τρομαχτικό, αλλά ακόμα και σε κοινωνικό επίπεδο, αν όντως εξελιχθεί τόσο πολύ που πραγματικά θα καταστήσει αρκετές ανθρώπινες δραστηριότητες αχρείαστες, άρα και αρκετό κόσμο χωρίς εργασία.

Είναι η νέα ανησυχία τύπου “τα ρομπότ θα μας φάνε τις δουλειές” που ας ελπίσουμε πως θα είναι εξίσου “ομαλή” διαδικασία όπως έγινε με την μηχανική αυτοματοποίηση…