«Ανοσία» στην πατρότητα

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ανδρικού αντισυλληπτικού σε μορφή εμβολίου

Λονδίνο : ‘Eνα ανδρικό αντισυλληπτικό σε ενέσιμη μορφή είναι σχεδόν πραγματικότητα, μετά από αμερικανική μελέτη σε πιθήκους που κατέστησαν στείροι χάρη σε ένα εμβόλιο που επικεντρώθηκε στο σπέρμα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ, ανά τρεις εβδομάδες χορηγούσε σε εννέα αρσενικούς πιθήκους ενέσεις με την ανθρώπινη πρωτεΐνη Eppin, η οποία επικάθεται στο εξωτερικό στρώμα του σπέρματος.

Μετά την ανοσοποίηση, επτά από τις μαϊμούδες παρήγαγαν άφθονα αντισώματα κατά της Eppin και όλα τα πειραματόζωα απεδείχθησαν στείρα όταν ζευγάρωσαν με θηλυκές μαϊμούδες. Τα δυο τρίτα μιας άλλης ομάδας αρσενικών μαϊμούδων που ενέθηκε με ανενεργό ουσία απέκτησαν απογόνους όταν ζευγάρωσαν.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα αντισώματα προσδένονται στην Eppin και εμποδίζουν το σπέρμα να λειτουργήσει φυσιολογικά στη φάση της εκσπερμάτωσης. Πιστεύουν λοιπόν, ότι η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να προσαρμοστεί ως μια μορφή ανδρικής αντισύλληψης.

«Είναι τα πιο θετικά στοιχεία που έχουμε δει μέχρι σήμερα, αν και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα», σχολιάζει ο Δρ Μπερναρντ Ρομπάιρ ειδικός στην ανδρική αντισύλληψης στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Είναι ακόμα ασαφές, για παράδειγμα, αν το εμβόλιο είναι πλήρως ανατρέψιμο. Μόνο πέντε από τις επτά μαϊμούδες επανέκτησαν την γονιμότητά τους μετά την διακοπή των ενέσεων.

Μέχρι τώρα οι προσπάθειες δημιουργίας εμβολίου κατά του σπέρματος έχουν «παγκοσμίως αποτύχει» σημειώνει ο Δρ Ρομπάιρ. ‘Eνα βασικό πρόβλημα είναι ότι τα αντισώματα κατά των πρωτεϊνών του σπέρματος επηρεάζουν και άλλα κύτταρα στους όρχεις και προκαλούν φλεγμονές. Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αντίσωμα «γαντζώνεται» στο σπέρμα χαμηλά στο αναπαραγωγικό κανάλι, αφήνοντας τους όρχεις ανεπηρέαστους.

Μια άλλη δυσκολία είναι ότι τα ανδρικά αντισυλληπτικά πρέπει να είναι 100% αποτελεσματικά για να είναι σίγουρο ότι κανένα σπέρμα δεν θα ξεφεύγει. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να παράγει αρκετά αντισώματα ώστε να ακρωτηριάζονται όλα τα χιλιάδες ή και εκατομμύρια σπέρματα σε κάθε εκσπερμάτωση.

http://tech.pathfinder.gr/tech/15893.html