Ανωνυμία στο διαδίκτυο, netiquette και σύλληψη διαχειριστή σελίδας στο Facebook με τίτλο «Γέροντας Παστίτσιος»

Με αφορμή την σύλληψη του 27χρονου διαχειριστή της σελίδας στο Facebook με τον τίτλο «Γέροντας Παστίτσιος», θα ήθελα να γράψω για άλλη μια φορά κάποια πράγματα, ειδικά για τους νεαρούς συνήθως σε ηλικία, που συχνά κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία που αυταπατούνται πως έχουν, βρίζουν, απειλούν, ρεζιλεύουν, εκβιάζουν όποιους θέλουν και ότι θέλουν και νομίζουν πως είναι στο απυρόβλητο.

Χρησιμοποιώντας ως τρανταχτή απόδειξη το συγκεκριμένο συμβάν, όπου όπως φαίνεται το facebook έδωσε κάποια στοιχεία του διαχειριστή της σελίδας στις αρχές, βλέπουμε πως όταν υπάρχουν πολλαπλές καταγγελίες στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αργά ή γρήγορα οποιοσδήποτε παρανομεί θα συλληφθεί και θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του. Σαφώς και υπάρχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούν οι διωκτικές αρχές, από κάτι που είδε ως χαβαλέ ένας διαχειριστής στο fb, αλλά το θέμα είναι πως κάπου πρέπει να υπάρχει και ένα όριο και κάποιος σεβασμός προς τους υπολοίπους, στα πλαίσια του netiquette.

Ναι στην ελευθερία του διαδικτύου – όχι στο μπλοκάρισμα και τους περιορισμούς οποιασδήποτε σελίδας ή ιστοτόπου, αλλά οι πράξεις έχουν και συνέπειες. Και ασφαλώς είναι εντελώς ανόητο να πιστεύει ο οποιοσδήποτε ότι επειδή μπαίνει από το ασύρματο δίκτυο ακόμα και του γείτονα και ποστάρει οτιδήποτε ανώνυμα, δεν μπορεί να βρεθεί ποιός είναι με τα σημερινά μέσα.

Ας το βάλουν λοιπόν καλά στο μυαλό τους όλοι αυτοί που είτε για να κάνουν την πλάκα τους, είτε από βλακεία, είτε εσκεμμένα,  προσβάλλουν και γελοιοποιούν καταστάσεις που για άλλους είναι σοβαρές και πάνω από όλα όταν υπάρχουν σχετικοί νόμοι που απαγορεύουν κάτι τέτοιο, πως αργά ή γρήγορα θα την πατήσουν. Ειδικά όταν βλέπουν πως υπάρχει μεγάλη αντίδραση από πολύ κόσμο και μόνο με βάση των πιθανοτήτων να το πάρουμε, κάποιοι θα βρεθούν να κάνουν καταγγελίες. Καλό είναι να έχουμε πάντα στο νου μας πως η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί όπου αρχίζει η ελευθερία του άλλου.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εδώ.

Οι σχετικοί νόμοι:

Ποινικός Κώδικας – Επιβολή της θρησκευτικής ειρήνης

Άρθρο 198. Κακόβουλη βλασφημία. 1. Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό. 2. Όποιος, εκτός από τη περίπτωση της παρ.1, εκδηλώνει με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών.

Άρθρο 199. Καθύβριση θρησκευμάτων. Όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Άρθρο 200. Διατάραξη θρησκευτικών συναθροίσεων. 1. Όποιος κακόβουλα προσπαθεί να εμποδίσει ή με πρόθεση διαταράσσει μία ανεκτή κατά το πολίτευμα θρησκευτική συνάθροιση για λατρεία ή τελετή, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. 2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος μέσα σε εκκλησία ή σε τόπο ορισμένο για θρησκευτική συνάθροιση ανεκτή κατ’ το πολίτευμα ενεργεί υβριστικά ανάρμοστες πράξεις.