Ανανεωμένη beta των Windows Vista

Η νέα beta των Vista κυκλοφόρησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με αποδέκτες τα μέλη του Microsoft’s Technology Adoption Program, οι οποίοι αποτελούν ένα μικρό κύκλο developers που πάντα έχουν το προνόμιο να δέχονται πρώτοι τις προεκδόσεις των προγραμμάτων της εταιρείας.
Τη Δευτέρα ωστόσο άρχισε η διάθεση της έκδοσης CTP (Community Technology Preview) της νέας beta, η οποία διανεμήθηκε σε, κατά προσέγγιση, 500.000 μέλη του MSDN (Microsoft Developer Network), του TechNet και της “ομάδας” Vista Technical Testing Program, η οποία αναλαμβάνει να δοκιμάσει τη νέα έκδοση και να προβεί σε προκαταρκτικό debugging.
Τα νέα σημεία της 3ης έκδοσης beta των Windows Vista που βλέπει το φως της δημοσιότητας εστιάζονται πρωταρχικά σε τεχνικά ζητήματα όπως βελτιωμένες αυτοδιαγνωστικές ρουτίνες και λειτουργίες ελέγχου της μνήμης και του σκληρού δίσκου, με στόχο τη βέλτιστη και πλέον αποδοτική λειτουργία του συστήματος. Το κύριο μέλημα των προγραμματιστών της Microsoft ήταν να περιορίσουν στο ελάχιστο την εμφάνιση καθυστερήσεων και μικροπροβλημάτων προτού αυτά εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα συστήματος.
Βελτιωμένος έρχεται και ο Explorer 7.0 ο οποίος πλέον διαθέτει τα λεγόμενα Quick Tabs, τα οποία είναι ομαδοποιημένα thumbnails των ανοικτών ιστοσελίδων, καθώς και τα Tab Groups, τα οποία επιτρέπουν τη συλλογή συγκεκριμένων ιστοσελίδων, κοινή αποθήκευσή τους κάτω από μια ονομασία στα “Αγαπημένα” και άνοιγμα όλων μαζί σε αντίστοιχα tabs όταν επανακληθούν.
Επίσης υπάρχει φίλτρο phising, δυνατότητα zoom-in/out και προηγμένες δυνατότητες εκτύπωσης.
Άλλα νέα στοιχεία της νέας beta των Windows Vista αποτελούν:
– Το Windows Mobility Center, μια νέα κατηγορία στο Control Panel από την οποία μπορείτε να ελέγξετε το brightness της οθόνης, τη διαχείριση ενέργειας αλλά και άλλες επιλογές χρήσιμες ειδικά στους κατόχους laptops.
– Ο Media Player 11, ο οποίος διαθέτει νέο look και επαυξημένες δυνατότητες.
– Ψηφιακές υπογραφές για το XML Paper Specification (XPS) format, το οποίο επιτρέπει τη διακρίβωση της ταυτότητας του συντάκτη ενός εγγράφου.
Το προσεχές διάστημα αναμένονται νέες βελτιώσεις στη beta των Windows Vista, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα κυκλοφορήσει μια αναθεωρημένη έκδοση των Windows Vista Beta 2. H τελική έκδοση των Vista αναμένεται το δεύτερο μισό του 2006.