Αυτό είναι το σύστημα των “έξι χτυπημάτων” για την καταπολέμηση της πειρατείας από τις ΗΠΑ!

Στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει το αμφιλεγόμενο σύστημα των “έξι χτυπημάτων” για την καταπολέμηση της πειρατείας, από τις ΗΠΑ. Ενώ οι πάροχοι δεν έχουν γνωστοποιήσει επίσημα την πολιτική τους πάνω σε αυτό το σύστημα, αποκαλύφθηκε ο τρόπος που θα το εφαρμόσει η Verizon. Μεταξύ άλλων οι παραβάτες θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα βίντεο σχετικά με τις συνέπειες της πειρατείας και να υποστούν μείωση στην ταχύτητα της σύνδεσης τους στα 256kbps. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί και στις επιχειρήσεις.

Το 2011 η MPAA, η RIAA και πέντε βασικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) των ΗΠΑ ίδρυσαν το Κέντρο Πληροφόρησης Πνευματικών Δικαιωμάτων (CCI).

Οι οργανισμοί συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα με το οποίο οι συνδρομητές θα προειδοποιούνται, πως οι παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις οποίες υπέπεσαν παρακολουθούνται από τους δικαιούχους. Μετά από αρκετές ειδοποιήσεις οι ISPs θα μπορούν να λάβουν μια σειρά από μέτρα κατά των υποτιθέμενων παραβατών.

Ας δούμε λοιπόν το σύστημα ειδοποίησης που θα ακολουθήσει η Verizon, όπως αποκαλύφθηκε από το TorrentFreak.
 
Ειδοποιήσεις 1 και 2

Όταν εντοπιστεί πως από την διεύθυνση IP ενός πελάτη της Verizon διαμοιράζονται αρχεία μέσω BitTorrent, αρχικά στέλνονται σε αυτόν δύο ειδοποιήσεις. Με αυτές ο πελάτης θα ενημερώνεται για τις εικαζόμενες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και για το πως μπορεί να αφαιρέσει από τον υπολογιστή του το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για διαμοιρασμό αρχείων και να βρει νόμιμα το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει.

Ειδοποιήσεις 3 και 4

Αν διαπιστωθούν παραβιάσεις μετά τις δύο πρώτες ειδοποιήσεις, τότε η διαδικασία προχωράει στη φάση της επιβεβαίωσης. Ο πελάτης ανακατευθύνεται σε μια ειδική σελίδα στον browser του, όπου μπορεί να παρακολουθήσει ένα βίντεο με τις συνέπειες της πειρατείας. Για να μπορέσει να συνεχίσει την περιήγηση του θα πρέπει να πατήσει ένα κουμπί επιβεβαίωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα δείχνει πως έχει λάβει τις ειδοποιήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραδέχεται την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Ειδοποιήσεις 5 και 6

Αν και μετά την τέταρτη ειδοποίηση συνεχιστούν οι παραβιάσεις ο πελάτης οδηγείται στην φάση του μετριασμού. Τότε ο πελάτης θα έχει τρείς επιλογές. Είτε να συμφωνήσει στην άμεση μείωση της ταχύτητας του για 2-3 μέρες στα 256kbps, είτε στην ίδια προσωρινή μείωση αλλά με 14 ημέρες καθυστέρηση, είτε να ζητήσει τον έλεγχο της ορθότητας των παραβάσεων.

Αν και πάλι συνεχιστούν οι παραβιάσεις, τότε “τίποτα” δεν θα συμβεί. Ο χρήστης δεν θα λάβει άλλες ειδοποιήσεις και θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την σύνδεση του στην μέγιστη ταχύτητα.

Ωστόσο – και αυτό δεν το αναφέρει η Verizon – οι MPAA και RIAA θα μπορούν να αποκτήσουν τις διευθύνσεις IP των κατ’ επανάληψη παραβατών, και να κινηθούν νομικά εναντίων τους. Το να μοιραστούν οι πάροχοι αυτές τις πληροφορίες, προϋποθέτει την ύπαρξη εντάλματος.

Η δυνατότητα των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων να χρησιμοποιήσουν τα έξι χτυπήματα, ως βασικό τρόπο συλλογής στοιχείων για την χρήση τους νομικά, παραμένει μία από τις προβληματικές πτυχές του συστήματος.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες, και οι υπόλοιποι πάροχοι των ΗΠΑ θα πάρουν ανάλογα μέτρα. Κανένας από αυτούς δεν αναμένεται να μπλοκάρει μόνιμα την σύνδεση στο Internet στους κατ’ επανάληψη παραβάτες.

Πηγή: http://toptech4u.gr