2017 η χρονιά έναρξης των προσιτών έξυπνων βοηθών στα σπίτια μας

Home assistant Drone / bot with speaker, camera, phone, screen, projector
Home assistant Drone / bot with speaker, camera, phone, screen, projector

Πρόσφατα η Amazon και η Google, λάνσαραν τα Amazon Echo / Echo Dot και Google Home αντίστοιχα. Αυτό που συμπεραίνουν με μια πρώτη ματιά οι καταναλωτές για αυτά τα νέα gadgets, είναι πως πρόκειται για μια μορφή έξυπνων ηχείων που απαντούν σε ερωτήσεις όπως θα απαντούσε η μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο αν πληκτρολογούσες ένα ερώτημα, απλά τώρα αυτή η διαδικασία γίνεται με αναγνώριση φωνής από την συσκευή και με φυσική ομιλία από ψηφιακούς βοηθούς (Alexa) από το ηχείο.

Ήδη είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και μια αύξηση της δημοτικότητας των ψηφιακών βοηθών χάρη στην Siri της Apple και την Cortana της Microsoft. Αν συνυπολογίσουμε και την μεγάλη αύξηση παραγωγής και δημοτικότητας που είχαμε με τα έξυπνα ρολόγια / activity bands και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τους αισθητήρες που αυτά ενσωμάτωσαν και σε συνδυασμό με το λογισμικό τους μας προσφέρουν, όλα δείχνουν πως από το 2017 θα δούμε πολλές νέες προτάσεις και παραλλαγές έξυπνων συσκευών και με λίγη φαντασία και γνώση της τεχνολογίας και της αγοράς μπορούμε να συμπεράνουμε πως θα εξελιχθούν αυτές οι συσκευές σε λίγα χρόνια.

Ας δούμε περιληπτικά τι προσφέρουν μέχρι τώρα αυτά τα έξυπνα ηχεία. Απαντήσεις σε ερωτήματα μας από το διαδίκτυο και εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, μπορούν να παίζουν την μουσική που ζητάμε, μπορούν να μας πουν τον καιρό της περιοχής μας, τις ειδήσεις, να οργανώσουμε τα ραντεβού μας και τις υποχρεώσεις μας και με κάποιες έξτρα συσκευές να τα συνδέσουμε και να ελέγχουμε φωνητικά και άλλες έξυπνες συσκευές τους σπιτιού μας.

Που υστερούν; Είναι ακίνητες, κουμπωμένες σε κάποια πρίζα σε έναν χώρο του σπιτιού μας και με περιορισμένες ακόμα δυνατότητες.

Αλλά όταν τα ηχεία αυτά ενσωματωθούν σε ένα μοντέρνο προσιτό οικιακό ρομπότ που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στους χώρους του σπιτιού μας και προσφέρουν :

  • Ηχεία και αναγνώριση φωνής και φυσική ομιλία ψηφιακών βοηθών
  • Οθόνες
  • Κάμερες
  • Αισθητήρες
  • Τηλεφωνικές κλήσεις
  • Εξωτερικά φορετά και μη gadgets και συνεργασία με άλλες συσκευές
  • Δυνατότητα προγραμματισμού τους από τους χρήστες

Τότε θα μπορούμε πραγματικά να μιλάμε και για έξυπνες συσκευές και έξυπνα σπίτια.

Και όταν λέμε ρομπότ, εννοούμε από τα απλά ρομποτάκια που φανταζόμαστε με ρόδες όπως τα παιχνίδια, έως ιπτάμενα drones με όλα τα παραπάνω ενσωματωμένα.

Τι υπηρεσίες θα μπορούν να προσφέρουν μαζί με κάποιες που ήδη προσφέρονται από τα έξυπνα ηχεία:

  • Άναψε / σβήσε: Ηλεκτρικές συσκευές. Από φώτα μέχρι οποιαδήποτε υπολογιστή, tablet, θερμοσίφωνα, κουζίνα, πλυντήριο κλπ
  • Οργάνωσε: Προγραμματιζόμενους Schedulers π.χ. την τάδε ώρα άναψε μου τον θερμοσίφωνα, τα φώτα και τον υπολογιστή και αν δεν είμαι εκεί μέχρι της 9 τότε σβήστα όλα, βρες μου και κλείσε μου εισιτήριο για πτήση στις 19 του μήνα και ξενοδοχείο στην Αλεξανδρούπολη, κλείσε ραντεβού με τον γιατρό μου στις 21 του επόμενου μήνα, τι ταινίες θα παίξει στο σινεμά την εβδομάδα που έρχεται; Κλείσε μου εισιτήριο για το νέο star wars της Τετάρτη στις 9, πρόσθεσε το γάλα στην λίστα με τα ψώνια μου
  • Κάλεσε: Κάλεσε την γυναίκα μου για video κλήση, βρες μου ταξί να είναι έξω από την πόρτα μου στις 6, πάρε τηλέφωνο στον υδραυλικό και κανόνισε να έρθει την Πέμπτη
  • Παίξε: φτιάξε μου και παίξε μια λίστα με τα top 10 Rock Ballads, παίξε μου το trailer της τάδε ταινίας, το τελευταίο ανεβασμένο βίντεο από youtube του PewDiePie, την νέα ταινία Star Trek
  • Δείξε: στην οθόνη σου ή πρόβαλε με τον projector στο τοίχο μπροστά μου: Το βίντεο του γάμου μου, τις φωτογραφίες του παιδιού μου, τυχαίες φωτογραφίες τοπίων από το 500px, web design themes από το themeforest και το dribble
  • Ψάξε και βρες: που άφησα τα κλειδιά μου, που βρίσκεται ο σκύλος μου, πόσες θερμίδες έχει η μπανάνα, ποιος είναι ο dimsis, πόσο πληθυσμό έχει το Ναουρού, πόσο κάνει 1500 επί 7350, πως γράφεται η λέξη «παλληκάρι»
  • Ενημέρωσε με: τι καιρό έχει έξω, πόσο είναι η πίεση μου, ανέβηκε το ζάχαρο μου από πέρυσι, ειδοποίησε με άμεσα αν ανέβουν επικίνδυνα οι καρδιακοί παλμοί μου όσο γυμνάζομαι και στείλε στο tablet μου πόσες θερμίδες έκαψα στην γυμναστική μου.
  • Συνεργασία: όταν έρθει ο υδραυλικός και λείπω, άνοιξε του την πόρτα εφόσον έχει τον κωδικό που του έστειλες, χαμήλωσε τα φώτα, σβήσε την κουζίνα, τι μου λείπει από το ψυγείο, πόσα κιλά ήμουν χθες, βάλε μπρος και ζέστανε το αυτοκίνητο μου και βάλε να παίζει τον αγαπημένο μου σταθμό στο ραδιόφωνο
  • Γράψε: αν κινηθεί οτιδήποτε στο σπίτι εκτός του σκύλου μου, κατέγραψε το και πάρε τηλέφωνο στην εταιρεία security και σε εμένα, τράβα μου selfie, γράφε βίντεο όσο κάνω unboxing ζουμάροντας στα χέρια μου και προέβαλε μου παράλληλα τι καταγράφεις στο τοίχο απέναντι μου.

Είναι μερικές από τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να μας παρέχουν.

Κάποια ίσως φαίνονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας σήμερα, αλλά το ίδιο φάνταζαν και πριν 10 χρόνια συσκευές σαν αυτές που απολαμβάνουμε ήδη στα σπίτια μας σήμερα. Ποιος θα φανταζόταν πριν 40 χρόνια ότι σήμερα θα είχαμε όλοι μας συσκευές σαν τα μοντέρνα κινητά τηλέφωνα; Η τεχνολογία έχει κάνει απίστευτα άλματα τα τελευταία χρόνια και αν σαν ανθρωπότητα είχαμε επενδύσει περισσότερο σε αυτήν παρά στο πως θα σκοτωθούμε μεταξύ μας και πως θα καταστρέψουμε οποιοδήποτε άλλο ζωντανό οργανισμό του πλανήτη μας, θα είχε προσφέρει ήδη πολύ περισσότερα θετικά πράγματα για το καλό όλων μας. Αν κάποια στιγμή το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας και πραγματικά επικεντρωθούμε και ενωθούμε στην εξέλιξη της, τα άλματα θα ξεπερνούν κάθε σενάριο επιστημονικής φαντασίας που έχει γραφεί μέχρι σήμερα.