Το επόμενο στάδιο της εξελικτικής διαδικασίας της ανθρωπότητας

“Ο κβαντικός υπολογιστής της Google χρειάστηκε 200 δευτερόλεπτα για να λύσει ένα πρόβλημα που η εταιρεία λέει ότι θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί από έναν μη κβαντικό υπερυπολογιστή.”

Κατανοούμε την διαφορά επεξεργαστικής ισχύς. Επίσης κατανοούμε ότι σε κάποια χρόνια θα δούμε και οικιακούς κβαντικούς υπολογιστές. Αν όλο αυτό το συνδυάσουμε με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να αναλογιστούμε τις πιθανές εφαρμογές και αποτελέσματα.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβούν στα επόμενα 100 χρόνια:

  • Η ανθρωπότητα θα έχει αφανιστεί
  • Μοναδικότητα (singularity), υπερανθρωπισμός και υπερευφυΐα θα έχουν αφανίσει αρρώστιες (μεταξύ αυτών και τον θάνατο) και αναπηρίες, σε σώματα που ούτως ή άλλως θα είναι απλά “avatars” της ύπαρξης μας, τα σημερινά θρησκευτικό-κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά συστήματα δεν θα υπάρχουν και ήδη θα έχει αρχίσει η μετεγκατάσταση σε άλλους πλανήτες.

Μπορεί σε κάποιους να φαίνονται παράλογα όλα αυτά σήμερα, αλλά αν παρακολουθήσουμε την εξελικτική διαδικασία και τι έχουμε καταφέρει τα τελευταία 100 χρόνια, είναι απλά το επόμενο μεγάλο σκαλοπάτι.

Το κακό είναι πως με την κλιματική καταστροφή, τις πολεμικές εφαρμογές των αυτοματισμών και του ΑΙ και τον υπέρμετρο ανθρώπινο φανατισμό που εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα, οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς το πρώτο. Ίσως συμβεί κάτι αντίστοιχα μεγάλο, όπως γίνεται τώρα με τον κορονοϊό, που θα μας ταρακουνήσει τόσο ώστε να αλλάξουμε ρότα προς την δεύτερη περίπτωση.

Σχετικά links: